Home » Любопитно » НАСА показа последните СНИМКИ, направени от Опортюнити

НАСА показа последните СНИМКИ, направени от Опортюнити

През февруари НАСА се сбогува с един от своите пионери в изследването на марсианската повърхност — марсохода Opportunity (Опортюнити). Той стана жертва на една от най-интензивните и продължителни прашни бури, които бушуват на Червената планета.

Близо месец по-късно, от агенцията разпространиха поредица от снимки, които показват последното нещо, “видяно” от Опортюнити, преди облаците прах, вдигнали се по време на убийствената прашна буря през май 2018 г. да го погълнат.

Роувърът, захранван с енергия от Слънцето, не успя да получи достатъчно слънчева светлина, за да презареди батериите си и замлъкна на 10 юни миналата година.

Сред снимките, които успя да изпрати към Земята е и една впечатляваща 360-градусова панорама на района, известен като “Долината на постоянството”, намираща се до ръба на широкия 22 км. кратер Индевър и превърнал се в лобно място за „Опортюнити“.

Почитателите на космическите изследвания и преди са виждали забележителни марсиански панорами, някои заснетите в кратера Гейл от „по-младия“ марсоход „Кюриосити“ .

Прощалната 360-градусова панорамна снимка на „Опортюнити“ обаче, разказва цяла история. Тя съчетава 354 индивидуални изображения, направени с панорамната камера на марсохода, която улавя сцени през три различни светлинни филтъра — инфрачервен, зелен и виолетов.

Изображенията са заснети миналата година в периода между 13 май и 10 юни, последната дата, на която от НАСА получават сигнал от „Опортюнити“.

Това последно изображение, заснето от марсохода, е непълно и със зърнист шум. На снимката има няколко секции в черно и бяло, в левия край на панорамата, които свидетелстват, че работата на марсохода е била прекъсната внезапно от прашната буря, която доведе до неговия край след цели 15 години, прекарани на Червената планета.

Снимката, направена от вътрешния склон на западния ръб на кратера Индевър, разказва последната история на Опортюнити, която завършва с вечния мрак, който го поглъща. Тя е запечатала последните мигове на марсохода, който обръща поглед назад (буквално и преносно), взирайки се в своето дълго пътешествие на Марс, като в една от секциите на панорамата се виждат неговите собствени следи.

„Тази последна панорама е въплъщение на това, което направи мисията на „Опортюнити“ толкова забележителна по отношение на изследвания и открития“, заяви мениджърът на проекта Джон Калас от лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, Калифорния.

Проектиран да издържи 90 дни и да измине 1006 метра по повърхността на Марс, Опортюнити надмина всички очаквания и усърдно предава данни към Земята в продължение на почти 15 години, през които измина разстояние от около 45 000 метра.

Всички снимки, направени от Опортюнити, можете да разгледате в страницата на НАСА – ТУК

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Връщат часовника за 7707 кандидат-пенсионери

НОИ ще върне часовника за 7707 кандидат-пенсионери. Толкова са хората подали заявление за пенсиониране от ...

Токът за индустрията в Швеция по-евтин от нашия

Индустрията в Швеция и Финландия плаща по-ниска цена за електроенергия от българската. Това показва доклад ...

Пиян мъж би полицай в Бяла Слатина

Мъж е задържан за проява на агресия към полицейски служители в Бяла Слатина. Това съобщиха ...

Мая Манолова се зае с Търговския регистър, видя ФАКТИ

Омбудсманът Мая Манолова издейства среща с министъра на правосъдието Данаил Кирилов на група адвокати, които ...

В „Северен“ отличават ръководителите на образователни институции

„Отново заедно дни преди 24 май“ – така кметът на район „Северен“ инж. Ральо Ралев ...

Ердоган: Има специален заговор срещу Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се зарече „въпреки чуждестранните вмешателства“ да изпълни целите си за ...