Home » Любопитно » НАСА показа последните СНИМКИ, направени от Опортюнити

НАСА показа последните СНИМКИ, направени от Опортюнити

През февруари НАСА се сбогува с един от своите пионери в изследването на марсианската повърхност — марсохода Opportunity (Опортюнити). Той стана жертва на една от най-интензивните и продължителни прашни бури, които бушуват на Червената планета.

Близо месец по-късно, от агенцията разпространиха поредица от снимки, които показват последното нещо, “видяно” от Опортюнити, преди облаците прах, вдигнали се по време на убийствената прашна буря през май 2018 г. да го погълнат.

Роувърът, захранван с енергия от Слънцето, не успя да получи достатъчно слънчева светлина, за да презареди батериите си и замлъкна на 10 юни миналата година.

Сред снимките, които успя да изпрати към Земята е и една впечатляваща 360-градусова панорама на района, известен като “Долината на постоянството”, намираща се до ръба на широкия 22 км. кратер Индевър и превърнал се в лобно място за „Опортюнити“.

Почитателите на космическите изследвания и преди са виждали забележителни марсиански панорами, някои заснетите в кратера Гейл от „по-младия“ марсоход „Кюриосити“ .

Прощалната 360-градусова панорамна снимка на „Опортюнити“ обаче, разказва цяла история. Тя съчетава 354 индивидуални изображения, направени с панорамната камера на марсохода, която улавя сцени през три различни светлинни филтъра — инфрачервен, зелен и виолетов.

Изображенията са заснети миналата година в периода между 13 май и 10 юни, последната дата, на която от НАСА получават сигнал от „Опортюнити“.

Това последно изображение, заснето от марсохода, е непълно и със зърнист шум. На снимката има няколко секции в черно и бяло, в левия край на панорамата, които свидетелстват, че работата на марсохода е била прекъсната внезапно от прашната буря, която доведе до неговия край след цели 15 години, прекарани на Червената планета.

Снимката, направена от вътрешния склон на западния ръб на кратера Индевър, разказва последната история на Опортюнити, която завършва с вечния мрак, който го поглъща. Тя е запечатала последните мигове на марсохода, който обръща поглед назад (буквално и преносно), взирайки се в своето дълго пътешествие на Марс, като в една от секциите на панорамата се виждат неговите собствени следи.

„Тази последна панорама е въплъщение на това, което направи мисията на „Опортюнити“ толкова забележителна по отношение на изследвания и открития“, заяви мениджърът на проекта Джон Калас от лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, Калифорния.

Проектиран да издържи 90 дни и да измине 1006 метра по повърхността на Марс, Опортюнити надмина всички очаквания и усърдно предава данни към Земята в продължение на почти 15 години, през които измина разстояние от около 45 000 метра.

Всички снимки, направени от Опортюнити, можете да разгледате в страницата на НАСА – ТУК

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Застреляха щъркел край Хаджидимово (СНИМКИ 18+)

Най-харесваната и почитана от българския народ птица проля кървави сълзи в навечерието на пролетното равноденствие. ...

Лъсна нотариалният акт на Цецка Цачева

След твърденията на министър Цачева за “спекулативна информация на Антикорупционния фонд” за цената на придобиване ...

Майкъл Джексън остава в Мадам Тюсо

Заради обвиненията в педофилия в новия документален филм за Майкъл Джексън „Да напуснеш Невърленд“ изпълнители, ...

Баба Катинка от Враца отпразнува 100-годишен юбилей

Катинка Цветкова Найденова от Враца отпразнува своя 100-годишен юбилей. Тя е потребител в Дома за ...

Уволниха двама полицаи от Бобошево, пребили задържан

Днес съдът е уважил направеното от прокурор в Районната прокуратура в Дупница искане за вземане ...

Писмото на едно 12-годишно момиче до Путин създаде скандал

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. 12-годишно ...