Home » България » НАП готви голяма промяна, свързана със заплатите и парите на всички с нова работа
НАП готви голяма промяна, свързана със заплатите и парите на всички с нова работа
НАП готви голяма промяна, свързана със заплатите и парите на всички с нова работа

НАП готви голяма промяна, свързана със заплатите и парите на всички с нова работа

Електронно съобщение с информация за декларирания пред НАП осигурителен доход, трудов договор и други данни от данъчно-осигурителното му досие да получава всеки новоназначен служител. Това е една от мерките, които приходната администрация планира да предприеме за намаляване на проявлението на риска от укриване на част от работните заплати или т. нар. „заплата в плик“. Това стана ясно на кръгла маса, организирана от НАП днес.

В събитието участие взеха представители на приходната агенция, НОИ, Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, Министерство на труда и социалната политика, работодателски организации и синдикати, предаде Нова телевизия.

Инициирането на срещи с представители на браншови организации на рискови отрасли, сключване на споразумения с тях, насърчаване на т. нар. саморегулация в браншовите организации, включително и чрез законодателни мерки, са също част от възможните решения за намаляване на проявленията на риска от укриване на заплатите на работниците. Всички участници в кръглата маса се обединиха около мнението, че най-ефективния подход за справянето с риска от укриване на доходите, е  свързан с информирането и комуникирането с обществото на това какви са техните преки загуби от подобно поведение, респективно, ползи от спазването на закона.

Именно това разбиране стои в основата на информационната кампания на НАП „Заплата в плик“. Инициативата има за цел да запознае работниците и служителите с това какви са рисковете, ако се съгласяват да не ги осигуряват на реалния  им доход и вземат част от заплата си в плик.

На специално създаден сайт, всеки може да изчисли колко би загубил в следващите 30 години, ако се осигурява на по-нисък от реалния си доход чрез т. нар. „калкулатор на загубите“. Калкулаторът позволява, след попълване на данни за действителния и деклариран доход, всеки да разбере колко средства няма да получи в бъдеще под формата на неизплатени средства от болнични, майчинство, обезщетения за безработица, както и пенсии. Най-голям интерес софтуерът предизвиква сред потребители на възраст между 18 и 34 години. 61% от посетителите на сайта попадат в този диапазон, а 54% от тях са мъже.

НАП готви голяма промяна, свързана със заплатите и парите на всички с нова работа

Източник: www.zbut.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Младен Маринов: Руски хакери удариха НАП

„Тази сутрин се чух с Явор Колев, наистина има несанкциониран достъп до сървър на НАП, ...

НАП, ДАНС и МВР проверяват за сигнал за хакерска атака

Националната агенция по приходите (НАП) и специализираните органи в МВР и ДАНС проверяват сигнал за ...

НАП продаде работещ хотел

Хотелски комплекс в полите на Родопите продадоха публичните изпълнители от НАП в Хасково. Комплексът се ...

Онлайн плащанията без касови апарати

Онлайн плащанията с банкови кредитни и дебитни карти да не се регистрират от търговците с ...

Слави Трифонов: Имам човек в СИК

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. В ...

Такса „Паркинг”: 4 лв. за достъп до плаж „Тополите”

Зрители сигнализираха за ограничаване на достъпа до плажа „Черноморец-юг”, известен като „Тополите”. Той се намира ...