Home » България » Най-малко 500 000 са болните от ХОББ у нас

Най-малко 500 000 са болните от ХОББ у нас

В България болните от Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) са не по-малко от 500 000 човека. Това заяви проф. Коста Костов, Консултант по белодробни болести в УМБАЛ „Св. Анна“ по време на международна конференция „Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) – нови методи на лечение“, която се проведе в хотел „Маринела“. Цитиран от пресцентъра на Българската асоциация за закрила на пациентите, според него над 55% от населението не е изследвано за наличието на болестта, 25% са с грешна диагноза, а само една пета от всички се лекуват. Проблем, е и това, че болестта не се търси сред младите хора, а част от пациентите са под 40-годишна възраст.

Най-много са заболяванията заради тютюнопушенето, но вече и заради замърсяване с фини прахови частици и генетична предиспозиция. Приблизително 1% от пациентите с ХОББ заболяват ежегодно от белодробен рак. Прогнозата на болните с белодробен рак и ХОББ е по-тежка от тези без ХОББ. Болестността от ХОББ сред хората с белодробен рак е между 8% и 50%, каза проф. Костов.

Най-малко 500 000 са болните от ХОББ у нас

Затова е много важна превенцията и работим в тази посока, заяви зам-министърът на здравеопазването Д-р Бойко Пенков. Вероятно от следващата година НЗОК ще заплаща кислородолечението в домашни условия на хората с ХОББ. Сега това лечение се заплаща от пациента, подчерта той. В момента се правят изчисленията колко ще плаща Касата. Зам.-министър Пенков допълни, че около 2000 пациенти имат нужда от терапията. Това е моя битка от години, подчерта той. Близо 5% от болните от ХОББ са подходящи за домашна кислородотерапия. Апаратите са скъпи и недостъпни за болните, обясни Пламен Таушанов, Председател на Българска Асоциация за Закрила на Пациентите.

Заболяването се характеризира с частично или напълно необратимо ограничение на въздушния поток в белите дробове. Заболяването е хронично и при него белите дробове прогресивно снижават функцията си и засяга целия организъм и може да има фатален изход. Чистотата на въздуха пряко влияе върху здравето. При повишаване на нивото на замърсяване на въздуха с над 10% се увеличават повикванията към Бърза помощ, подчерта Таушанов. Ежегодно 7 млн. души в света умират от мръсен въздух.

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) убива около 3 млн. човека годишно по света, заяви проф. д-р Ферах Едже, Пулмолог и специалист по гръдни болести в Liv Hospital Group, Турция. Хроничната обструктивна белодробна болест е основна причина за хронична болестност в света. През 2020 г. се очаква ХОББ да заеме трето място между всички причини за смърт и да участва в т.нар. голяма тройка след сърдечно-съдовите и онкологичните, обясни проф. Едже. През 2020 г. смъртността от ХОББ ще достигне 4.5 млн. човека по света. Проф. д-р Джелатин Коджатюрк, белодробен хирург в Liv Hospital Group, Турция направи презентация за операциите и трансплантациите на бели дробове в южната ни съседка.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

ЕС да покаже отговорност към Северна Македония и Албания

ЕС трябва да демонстрира принципи на партньорство и отговорност. Това заяви европейският комисар по разширяването ...

19-годишен талант дебютира за националния ни отбор

19-годишният футболист на Черно море Виктор Попов направи своя дебют за мъжкия национален отбор на ...

Баба бодибилдър на 63, е фитнес гуру в Instagram (СНИМКИ)

Тази 63-годишна баба не само е във върхова форма, но е и фитнес гуру в ...

Играч на Ювентус: Сари е като Гуардиола

Десният бек на Ювентус Данило, заяви че настоящият треньор на “бианконерите“ Маурицио Сари и Пеп ...

Лавров сравни Косово с Крим

Западът поставя двойни стандарти по случаите с Косово и Крим. Това заяви руският външен министър ...

Синдикатите срещу болничния

Решението за болничните е меко казано неприемливо. Ние няма да приемем такова решение. Това заяви ...