Home » Свят » Най-горещият юни откакто се помним

Най-горещият юни откакто се помним

Нов световен рекорд: преживели сме най-горещия юни досега. Температурите в Европа са били с два градуса над нормалните за сезона. В бъдеще явно все по-често ще се сблъскваме с подобни горещини.

Температурният рекорд от 2016 година остана в историята. В световен мащаб месец юни 2019 е бил средно с 0,1 градуса по Целзий по-горещ, отколкото месец юни преди три години. Това съобщават от „Коперник“ – Европейската програма за мониторинг на планетата със седалище в Брюксел.

От нейните данни се вижда, че в Европа средните температури през юни са достигнали нов връх – те са били с близо 2 градуса над нормалните за месеца стойности. За мерило служат данните от референтния период между 1981 и 2010 година. Ако се избере друг референтен период – например този между 1850 и 1900 година – ще излезе, че температурите през юни в Европа са надвишавали нормалните за сезона дори с 3 градуса, твърдят експертите от „Коперник“.

Горещата вълна през последните седмици доведе до нови температурни рекорди в много държави. В Германия, във Франция, в северната част на Испания и в Италия температурите са били средно с 10 градуса по-високи от обичайните. Във Франция в петък (28 юни) е била измерена температура от 45,9 градуса: най-високата, откакто в страната се правят редовни измервания.

„Нашите данни показват, че температурите в Югозападна Европа през миналата седмица са били ненормално високи“, каза Жан-Ноел Тепо, ръководител на програмата „Коперник“. Много вероятно е в бъдеще да има още повече подобни рекорди, което се обяснява с климатичните промени, казва той. Учените от тази програма обаче не отговарят категорично на въпроса дали последната гореща вълна в Европа има пряка връзка със затоплянето на земната атмосфера.

По данни на Германската метеорологична служба, юни 2019 е бил най-горещият и слънчев месец в Германия, откакто се правят температурни измервания. Нещо повече: в Германия разликата между юнските температури и обичайните за този месец стойности е била още по-голяма, отколкото в останалата част на Европа. Тазгодишната средна месечна температура от 19,8 градуса по Целзий е била с 4 градуса над обичайната стойност за референтния период между 1981 и 2010. С други думи: като цяло Германия се затопля по-бързо, отколкото Земята като цяло.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Роби Уилямс подготвя мистериозно… (ВИДЕО)

Роби Уилямс намекна, че записва нови песни, като постна черно-бяла снимка, на която се вижда, ...

Адска жега ще ни мори утре

През нощта над България ще бъде ясно и почти тихо. Утре отново ще е слънчево, ...

Путин за ракетата на САЩ: Прекалено бързо я изстреляха!

Фактът, че американците изстреляха забранена ракета само седмици след късането на договора, ясно показва, че ...

Германия харчи стотици милиони за войските на САЩ

През последните седем години федералното правителство на Германия е подкрепило американските войски в страната с ...

Разтърсващ разказ на свидетелка на трагедията с Криси

Във фаталния ден, в който почина 7-годишно дете в сливенското село Сотиря, шофьор на автобус ...

Брекзит без сделка е най-вероятен, смята Франция

Франция смята, че Брекзит без сделка в момента е най-вероятният сценарий, след като британският премиер ...