Home » Любопитно » Най-голямата лъжа за секса

Най-голямата лъжа за секса

Повечето хора вярват, че единственият начин за достигане на оргазъм е чрез проникване и че ако няма проникване, не се брои за истински секс. Това вярване е толкова широко разпространено, че обременява много нашето разбиране за сексуалността и подхранва погрешните схващания за секса.
Защо сме фокусирани толкова много върху проникването?
Това се дължи на коитусцентризма – идеята за секс, фокусирана върху класическото “вътре-вън” сношение, което произтича от вярването, че крайната цел на секса е възпроизводството. С други думи, сексът е необходим само за правене на бебета, а удоволствието е второстепенно или тотално ненужно. Но в един свят, където сексът не се практикува само за репродуктивни цели, концепцията за „вътре-вън“ сношението е остаряла. И въпреки че вече нямаме голяма полза от тази концепция, тя е толкова дълбоко вкоренена, че дори и в съвремието нашето разбиране за секса остава фокусирано върху пениса и мъжкото удоволствие. И до ден днешен в някои общества учат жените да са пасивни и покорни, а мъжът да е активният обект. Пенисът определя продължителността на секса: актът започва, когато пенисът еректира и завършва, когато той еякулира. Женското удоволствие нерядко е пренебрегвано. Освен това често предиграта е насочена към ерекцията на мъжа, а не към удоволствието на партньорката му.
Ако жената не е правила пенетрационен секс, това означава ли, че не е загубила девствеността си?
Девствеността не е толкова медицинско понятие, а по-скоро културна концепция, произтичаща от различията на половете. Роуз Олсън, автор на проучване за девствеността, обяснява това най-добре: “Девствеността е концепция, използвана за сексуална експлоатация и унижение на жени и момичета през цялата човешка история. Трябва да променим начина, по който говорим за девствеността. “Загубата на девствеността” намеква, че контролът за това не е във ваши ръце. Запомнете – никой освен вас не може да ви отнеме девствеността. Вие контролирате тялото си и никой не трябва да ви определя и възприема въз основа на сексуалните ви контакти. Сексът не трябва да бъде синоним на просто „вътре-вън“ сношение, има толкова голямо разнообразие от удоволствия, чакащи да бъдат изследвани.“
Нормално ли е да боли при проникващ секс?
Не. Проникващият секс не бива да боли. В някои позиции по-големите пениси може да са твърде неудобни, но стандартните мъжки гениталии пасват на повечето вагини. Разбира се, ако жената е достатъчно възбудена. Ако не, може да ползвате лубриканти. Болката, а понякога и кървене, най-вероятно са причинени от микро разкъсвания на тъкани поради оскъдно овлажняване на вагината. Разбира се, някои хора страдат от здравословни проблеми, които могат да причинят болезнен секс. Ако и лубрикантът не помага, потърсете медицински съвет.
Може ли секс без проникване да носи удоволствие?
Доста често носи повече удоволствие, отколкото проникващият секс. Пенетрацията не е единственият начин за достигане на оргазъм. Най-чувствителната част на вагината е клиторът, който се намира извън вагиналния отвор. По време на проникването пенисът влиза в контакт със стените на вагината, което е приятно за мъжете, но по-малко за жените. Вагиналните стени имат много малко нервни окончания, иначе раждането ще бъде още по-непоносимо и болезнено. Статистически погледнато, мъжете по-често имат оргазъм по време на вагиналното проникване, докато жените по-скоро стигат до кулминация, когато практикуват различни сексуални форми, в това число и орален секс. Проучване, публикувано в Journal of Sexual Medicine, твърди, че едва 65% от жените достигат до вагинален оргазъм, 81% свършват от орален секс, а 94% кулминират по време на анален секс. С други думи, непроникващият секс може не само да бъде много приятен, но статистически и по-задоволителен.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Софарма инвестира в български сървъри и софтуер

Най-голямата фармацевтична компания в България – „Софарма“ АД използва български сървъри, софтуер, системна интеграция и ...

България губи от обща европейска минимална заплата

Единна европейска минимална заплата е невъзможна. Това каза пред бТВ икономистът Петър Ганев. Това няма ...

Юнайтед изпреварва Барса за Гризман?

Манчестър Юнайтед ще пробва да взриви пазара с две трансферни бомби. „Червените дяволи“ ще опитат ...

4-те зодии, които обичат да са господари в секса

В секса хората се делят на два типа – доминиращи и подчинени. Първите търсят начин ...

Компании изтеглят капитали от страната

Чуждестранни компании изтеглят капитали от страната. Преките чужди инвестиции в България за първото тримесечие на ...

От големи ВЕИ-та токът излиза по 70 ст./квтч, от малките – едва по една

Заради бездействие на КЕВР и неспазване на законови поправки от 2015 г. на големи ВЕИ-та ...