Home » Авто » Най-честите оправдания за превишена скорост

Най-честите оправдания за превишена скорост

Хванатите с превишена скорост водачи обясняват с различни причини защо са нарушили ограниченията. Някои оправдания обаче се използват много по-често и са станали почти „дежурни“.

Изследване на американската застрахователна компания CarInsurance, в което са взели участие над 1 000 шофьори, разкрива с какви аргументи най-често се опитват да отърват глобата нарушителите. Най-много от тях – 24% – се оправдават с това, че не са забелязали да са превишили позволената скорост.

18% твърдят, че закъсняват за работа, а 11% – че бързат да приберат дете. 11 е процентът и на водачи, които са се „нуждаели“ от спешна медицинска помощ, и на тези, които твърдят, че не са видели знака за ограничение.

Сред останалите оправдания се срещат също закъснение за интервю за работа, заседание на съда, преглед при лекар, погребение, свиждане, концерт, среща с приятели/мъж/жена. Имало и водачи, които обяснявали бързането си с топла храна, която не искали да изстине.

Проучването установило и съществена разлика в поведението на нарушителите от двата пола. 29% от мъжете никога не са били спирани за превишена скорост, докато при жените този процент е цели 71. Сред задържаните обаче има далеч повече представителки на нежния пол – 61%, докато мъжете са само 39%.

Изследването разкрива още, че умението да се избегне глоба и да се мине само с устно предупреждение зависи най-вече от артистичните заложби. 41% от анкетираните твърдят, че са помолили за снизхождение и са го получили. 17% казват, че полицаят е бил непреклонен въпреки актьорските им напъни, а 42% никога не са молили да не ги глобяват, когато са били спирани за превишена скорост.

49% от участниците в изследването твърдят, че рядко си позволяват да превишават скоростта. 38% признават, че го правят постоянно, но в рамките на „разумните“ 8-15 км/ч. 71% карат по-бързо извън града, докато 11% си го позволяват и в жилищни райони. 28% пък казват, че слънчевото време и сухият път ги подтикват да нарушават ограниченията.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Властите успяха да понижат цените на имотите

След 15-годишен непрекъснат ръст на цените на жилищата в Швейцария, властите успяха да охладят пазара. ...

Президентът на работа с велосипед

Днес президентът Румен Радев се е придвижил до работното си място на „Дондуков“ 2 с ...

Катерушка падна върху главата на дете

Метална катерушка в двора на детска градина падна върху главата на 4-годишно дете. Инцидентът е ...

Убийството не е право на човека

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Има ...

Тайбе Юсеин остана със сребро от Световното

Тайбе Юсеин не успя да се пребори за златото в категория до 62 килограма на ...

Правителството в Германия с договор за климата

Правителството в Германия договори мащабен план за защита на климата, съобщи Дойче Веле. Това стана ...