Home » България » Над 600 000 лева санкции за Община Смолян заради опорочени обществени поръчки

Над 600 000 лева санкции за Община Смолян заради опорочени обществени поръчки

Опорочени обществени поръчки със заложени незаконосъобразни методики и неправомерно избрани изпълнители в Община Смолян са констатирали управляващите органи на оперативните програми „Региони в растеж“ и „Добро управление“, предаде регионалното издание „Отзвук“.

Санкциите започват да пристигат в Смолян през септември 2018 г. и обхващат най-големите проекти в областния град. Община Смолян е обжалвала и седемте санкции, но Пловдивския административен съд ги е потвърдил.

Значителна част от глобите са по проект „Ремонт и рехабилитация на улици, тротоари, надлези, пешеходни алеи и детски площадки за подобряване на градската среда на гр. Смолян“. За нарушенията по провеждане на конкурсите Община Смолян е санкционирана с 266 097,90 лв. Изпълнители на строителството са: „Мурджев транс“ – за надлеза до „Лидл“ на стойност 376 702,39 лв., „ИСА 2000“ – за надлеза срещу хотел „Смолян“ за 334 537,02 лв., „Трейс Груп Холд“ – за реконструкцията на ул. „Беклийца“ за 438 299.33 лв., „Запрянови – 03″ – за ремонта на улица „Евридика“ на стойност 1 077 902.61 лв., „БАКС 99″ – за строителството на улица „Зорница“ за 386 420.34 лв. „Родопа трейс“, заменен с „Трейс Пътно строителство“ – за ул. „Спортна“ за 356 780.53 лв.

От МРРБ са установили, че в обявленията и документацията за обществената поръчка се съдържат незаконосъобразни критерии за подбор, които са довели до необосновано ограничаване на участието на потенциалните лица в процедурата.

Най-солената корекция от 282 781,24 лв. е по проект „Обновяване на енергийната ефективност на образователна инфраструктура в гр. Смолян“, който включва четири обособени позиции. Изпълнител на първата – „Цялостен ремонт на ПМГ „Васил Левски“, включващ мерки за енергийна ефективност и система за видеонаблюдение, както и изграждане на нов физкултурен салон“, за 2 731 003,98 лева без ДДС е „Дюлгер“ ООД. На втората – „Обновяване на дворно пространство и спортни площадки на ГПЧЕ и VІ ОУ „Иван Вазов“, гр. Смолян“ за 446 818,81 лв. без ДДС изпълнител е „Престиж бизнес – 93“ ООД. Третата – „Обновяване на дворно пространство и спортни площадки на VІІ СОУ „Отец Паисий“, се изпълнявала от „Крис-МТ“ ООД за 464 476,05 лева без ДДС. Четвъртата – „Основен ремонт на детска градина „Буратино“, е била възложена на „Артстрой“ ООД за 1 070 721,90 лв. без ДДС.

Три санкции са наложени и по проведени обществени поръчки по проект „Посоката е ОИЦ – Смолян, възможностите много“ по Оперативна програма „Добро управление“ за комплексно почистване на административната сграда на Община Смолян и периодични доставки, зареждане и рециклиране на консумативи за копирна техника.

Над 600 000 лева санкции за Община Смолян заради опорочени обществени поръчки
Смолян / България
Поставете оценка:

0

Оценка 0 от 0 гласа.
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Кръстиха селище на името на Доналд Тръмп

На официална церемония беше направена първа комка на новото израелско селище „Рамат Тръмп”. То ще ...

Турски шпионин предупредил ЦРУ за 11 септември

Основателят на контратерористичното звено към турската Национална разузнавателна агенция (МИТ) твърди, че е предупредил ЦРУ ...

Катастрофа между кола и мотор в София. Има пострадали

Двама младежи пострадаха при катастрофа между лек автомобил и мотор на кръстовището между бул. „България“ ...

Окрадоха Ставри Калинов пред охранителна камера (ВИДЕО)

„Виждате как този човек краде моята скулптура!!! Моля, ако някой го познае, да ми даде ...

Гърция насочи мерника към Турция

Гърция ще поиска Европейския съюз да наложи санкции на Турция. Министър-председателят Алексис Ципрас каза, че ...

Десетки жертви на въздушни удари в Сирия

Най-малко 10 цивилни и 35 бойци, най-вече от силите, верни на режима, бяха убити при ...