Home » България » Над 10 г. ЦРУ не е търсило агенти с български език

Над 10 г. ЦРУ не е търсило агенти с български език

Последното търсене на агенти, които специално да говорят български език, е било през 2008 г., пише „Фрогнюз“. В обявата, публикувана из българските медии тогава, се твърди, че заплатата може да надмине 86 000 щатски долара, но условията които трябва да се покрият, съвсем не са за всеки.

Към днешна дата, от сайта на Централното разузнавателно управление /ЦРУ/ на САЩ, става ясно, че текущо се набират всякакви кадри, но когато има конкретна нужда от специалисти изрично има официално изявление или обява.

Първата по-обширна статия за агентите на ЦРУ в нашенските медии е от 2006 г. В нея обстойно се обяснява какви реформи са предприели в разузнавателната агенция след атентатите в САЩ от 11 септември 2001 г. Основното нововъведение е кандидатстване онлайн, което само по себе си е чисто събиране на данни и информация за най-различни хора, които се интересуват от дейността на спецагентите. Това се е запазило и до днес.

През 2008 г. медиите в България публикуват информация, че ЦРУ търси да наеме креативни хора, интересуващи се от международна проблематика, с анализаторски умения и вещи в работата с интернет, които да знаят български. Обявата е за назначаване на „агенти за открити източници“ (Open Source Officers), разузнавачи експерти на чуждестранни медии. Работата им е да преглеждат сайтове, вестници, информационни агенции, телевизии, радиа и специализирани публикации и да събират важна за външната политика на САЩ информация.

Задълженията им обаче не се изчерпват просто да превеждат на английски събраните данни, които освен текст включват и преглед на аудио- и видеоматериали, но и да могат да долавят насоките и тенденциите на развитие на даден въпрос и да пишат анализи. Минималните условия, на които трябва да отговаря мераклията за агент, е да е с диплома на бакалавър по една от специалностите – международни отношения, политология, икономика, журналистика, социология, антропология и успех „добър“ в училище. За това те ще получават годишна заплата от 44 465 до 86,801 долара годишно с опция за бонуси в зависимост дали са отличници в службата, която ще е в района на Вашингтон, а възможностите за пътуване зад граница ще са ограничени. Всички кандидати задължително трябва да минат през медицински и психотест, както и, разбира се, изпит с конкретен журналистически материал, както и проверка на родословното им дърво до девето коляно.

До тук всичко звучи изключително постижимо за достатъчно много хора в България, но в обявата идва ред и на топизискването за длъжността – кандидатите задължително трябва да са американски граждани или легално пребиваващи в САЩ със зелена карта. Всички останали изобщо да не си правят труда да кандидатстват. За обявената позиция през 2008 г., както и за такива с всички балкански и централноевропейски езици, арабски и от региона на Централна и Източна Азия, изрично е посочено, че може да се кандидатства онлайн.

Не е много ясно преди повече от 10 години колко точно американски граждани, които пребивават на територията на САЩ трайно и говорят български език, са четяли български медии, от където биха научили за тази кариерна възможност. По настоящем ЦРУ търси да назначи кадри, които боравят с един от общо 87 езика. В списъка е и български, но пък през 2018 г. директорът на институцията в САЩ Джина Хаспел заявява, че ръководената от нея организация има нужда от агенти владеещи арабски, китайски, персийски и турски език. Не е много ясно дали към момента изобщо има някой в агенцията, който чете и анализира информацията, излизаща в българските медии и не само в тях.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Кошмарна ситуация със самолета на Филип Киркоров

Руската звезда с български корени Филип Киркоров преживя ужас по време на кацане в руската ...

Езиковед: Учат седмокласниците на всичко друго, но не и на грамотност

Спорната задача от изпита по БЕЛ за седмокласниците не е коректно поставена и те са ...

Жени Калканджиева накарала сина си да изяде настъпен охлюв

Жени Калканджиева е много строга майка. „Моето дете веднъж като настъпи охлюв, го накарах да ...

Д-р Цветеслава Гълъбова: €12 млн. за суперкомпютър, а бедността и корупцията кога?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. 12 ...

VAR спря Бразилия срещу Венецуела

Домакинът на Копа Америка Бразилия разочарова феновете си, завършвайки 0:0 с Венецуела във втория си ...

В Япония забраниха да бият непослушните деца

Японският парламент одобри законопроект, забраняващ на родителите и други настойници да прилагат физическо наказание на ...