Home » Разследвания » На терени за детски градини в София ще изникнат блокове

На терени за детски градини в София ще изникнат блокове

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Столичната община може да загуби терени в различни квартали на София, които са отредени за детски градини, училища и други публични нужди. За това предупреди независимият общински съветник Войслав Тодоров. “11 нови детски градини в „Младост“, „Обеля“, „Люлин“, „Манастирски ливади“, „Кръстова вада“, „Витоша“ може да не могат да се реализират, защото собствениците на земята имат право да поискат строеж на блокове вместо на градини“, коментира той във „Фейсбук“.

Причината е промяна в Закона за устройството и застрояването на Столичната община (ЗУЗСО) от 2018 г., с която на практика бе намален срокът, в който собствениците на частни имоти, върху които е предвидено да се изградят публични общински или държавни обекти, нямаха право да искат промяна на предназначението им. Въпросният закон действа от януари 2007 г., но Столичната община от години залага недостатъчно средства за отчуждаване на подобни имоти, в резултат на което мораториумът върху смяната на предназначението им вече е изтекъл или изтича скоро. „Презумпцията е, че щом досега Столична община не е изкупила имотите, значи няма намерение да изгражда детските градини. В същото положение са терени за поне шест училища, поликлиника, читалище“, предупреди Тодоров и допълни, че сроковете за отчуждаване на терени за детска градина и училище във „Връбница“ 2 изтичат през 2020 г. Други площи в „Надежда“, „Свобода“, „Сухата река“, „Люлин“ пък са със смесена общинска и частна собственост.

Войслав Тодоров поясни, че с цел запазване на имотите за публични нужди следващото управление на София трябва в най-кратки срокове да започне процедури по отчуждаване и по изработване на цялостни подробни планове на новоизграждащите се квартали като „Манастирски ливади“, „Витоша“ и „Кръстова вада“. „В противен случай не само че няма да решим проблема с детските градини, а ще го задълбочим“, написа той.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова потвърди за опасността общината да загуби контрола върху подобни площи, като даде конкретна информация само за един от тях. „За съжаление, в повечето квартали срокът за отчуждаване вече е изтекъл, но ние работим много активно. Имах среща с представители на инициативен комитет от „Манастирски ливади-Запад“, където няма нито една детска градина. Министерството на културата ни съдейства и ние получаваме един голям терен, на който проектираме училище и детска градина. В същото време обаче там има такъв терен, който е частен и е отреден за детска градина. Поехме ангажимент да отчуждим или изкупим имота, за да можем да си резервираме още един терен за детска градина“, заяви Фандъкова пред Нова телевизия.

Според Тодоров обаче общината не работи активно по въпроса с отчуждането на застрашените имоти, в резултат от което е много вероятно голяма част от тях да бъдат загубени. „Със сигурност знам, че вече се правят опити за преотреждане на предназначението на градинката при бл. 75 в „Младост“1 и че има инвестиционен интерес към градинката при бл. 470 в „Младост“4“, коментира общинският съветник.

Пред развръзка

Съветници от различни групи ще внесат на последното заседание на СОС доклад за замяната на пет междублокови пространства в „Младост“ с общински терени. Сесията е насочена за 17 септември. През август Фандъкова съобщи, че е постигнато споразумение за замяна със собствениците на незастроени частни терени до бл. 61 и 68 на бул. „Андрей Ляпчев“, пред бл. 320 на ул. „Атанас Москов“ и ул. „Свето Преображение“ и до бл. 401 и бл. 409 на ул. „Филип Аврамов“ в „Младост“ 4. Срещу тях общината предоставя свои свободни терени при магазин HIT до бул. „Александър Малинов“. Кметът даде да се разбере във вторник, че към тях са прибавени и още 2 имота, за които жителите на „Младост“ са настоявали да не се застрояват.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Захариева: Пламен Георгиев обеща да напредне с испанския

Пламен Георгиев има качества за консул във Валенсия, заяви външният ни министър Екатерина Захариева пред ...

9 октомври 1974 г. : Умира Оскар Шиндлер

На 9 октомври 1974 г. на 66-годишна възраст умира Оскар Шиндлер. Oскар Шиндлер е немски ...

Цацаров: Незаконен съдебен състав пусна Полфрийман

Министърът на външните работи Екатерина Захариева и главният прокурор Сотир Цацаров се срещнаха с Джон ...

Собствениците на Юнайтед няма да разкарат Солскяер

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Оле Гунар Солскяер може да се чувства спокоен за поста си ...

Димитър Пенев със секретна мисия

Легендата на ЦСКА и българския футбол Димитър Пенев бе част от приятна изненада, която колективът ...

Шарапова си спомни за голям кошмар

Руската топ тенисистка и бивша любима на нашия Григор Димитров – Мария Шарапова си припомни ...