Home » Свят » На Острова се готвят за твърд Брекзит

На Острова се готвят за твърд Брекзит

Британските компании са ускорили подготовката си за хаотичен Брекзит без споразумение през последните няколко месеца, съобщи Банк ъв Ингланд, цитирана от АР.

Британската централна банка реши да остави без промяна водещата си лихва на ниво 0,75 процента, като деветчленният й комитет за парична политика изрази загриженост за влиянието на серията моменти на „ръба на пропастта“, достигнати в процеса на излизането на страната от ЕС.

Протоколът от заседание показа, че експертите са особено обезпокоени как „несигурностите около Брекзит ще продължат да влияят върху бъдещата икономическа дейност и най-вече върху бизнес инвестициите.“

Великобритания върви към Брекзит без споразумение на 29 март, ако премиерът Терза Мей не успее да получи парламентарна подкрепа за споразумението си с ЕС. Мей ще се срещне с лидерите на ЕС във вторник, 26 март, в Брюксел в опит да си спечели подкрепата им за отлагането на Брекзит за 30 юни.

Лидерите на ЕС заявиха, че всякакво кратко отлагане би трябвало да е обвързано с парламентарната подкрепа на плана й за Брекзит. След две категорични отхвърляния в парламента има съмнения дали премиерът ще успее да получи тази подкрепа. Не е ясно какво би се случило при този сценарий.
Несигурността около Брекзит преследва британската икономика от близо три години и става все по-интензивна през последните няколко месеца.

Компаниите изглежда отговарят на несигурността по най-добрия начин, по който могат
Според специално проучване, проведено от служители на Банк ъв Ингланд, около 80 процента от компаниите „се определят като готови“ за хаотичен Брекзит. При такъв сценарий страната ще излезе от ЕС без споразумение и без преходен период за нови търговски споразумения с ЕС.

Това е увеличение с около почти 50 процента спрямо идентично проучване, проведено през януари.

Великобритания
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Трима братя пребиха и ограбиха сестра си и мъжа ѝ

Истински екшън с елементи на сапунена драма се е разиграл в Ломско вчера. Трима братя ...

Вижте къде разрешиха лова на слонове

Ботсвана вдигна забраната за лов на слонове, което обясни със засилващия се конфликт между хората ...

Украинската мечта ще се срине

Руският сенатор Алексей Пушков заяви, че украинските планове за добър живот за чужда сметка няма ...

Жива картина припомня последните минути на Георги Бенковски

Възпоменателен митинг, посветен на 143-та годишнина от Априлското въстание и гибелта на революционера Георги Бенковски ...

Иван Саздов заведе дело срещу Елена Йончева

Заведох дело срещу Елена Йончева в Софийски градски съд. Това обяви собственикът на тенис клуб ...

Сергей Скрипал се е обадил в Русия

Бившият руски двоен агент Сергей Скрипал се е обадил на племенницата си Виктория, която живее ...