Home » България » МВР се подигра с полицаите

МВР се подигра с полицаите

Вътрешният министър Младен Маринов изненадващо се отказа от повишаването на парите за нощен труд в МВР. Това става ясно от проектозаповед за определяне на размерите на допълнителните възнаграждения в системата, публикувана за обществено обсъждане. Само преди два месеца министърът се похвали, че ще вдигне двойно парите за нощен труд и оповести проект за наредба. В нея се предвиждаше полицаите да получават допълнително по 50 ст. за всеки отработен час от 22 до 6 ч. Сега служителите на МВР вземат по 25 ст. и са изключително недоволни, отбелязва в. „Сега“.

От повишението вече няма и следа – запазва се сегашният размер от 25 ст. „При първоначалното публикуване на проекта бяха определени по-високи размери на допълнителните възнаграждения за полагане на труд през нощта от 22 до 6 ч. и за времето на разположение. След направения отново разчет на утвърдените средства в бюджета на МВР за 2019 г. за разходи по показател „Персонал“ се установи, че към този момент това няма да бъде възможно“, оправдава се министърът. За увеличението на парите за нощен труд са нужни около 5 млн. лв., което е смешна сума на фона на бюджета на МВР от 1 млрд. лв.

Няма да се случи и още едно обещание – за повишение на парите при дежурство „на разположение“ на държавните служители във вътрешното министерство. При него те получават добавка, за да не напускат града или дома си и да не пият, защото във всеки един момент може да бъдат извикани по работа. Те трябваше да получават допълнително по 35 ст. на час, тоест увеличението щеше да е тройно.

Сегашната заповед предвижда само 10 ст. на час, колкото е в момента.

Синдикатите определиха новото предложение като изключителна обида. „Синдикална федерация на служителите в МВР определя проекта на заповед, а също така и начина, по който МВР се отказва от публично заявени намерения за увеличение на социалните придобивки и ощетяване на работещите в МВР, за непрофесионални. Не само това -подобен подход и отношение са в категорично нарушение на принципите на провеждане на социален диалог и водят до увеличаване на социалното напрежение във ведомството“, пише в официална позиция на синдиката. Според него обяснението, че нямало пари, било „подигравка с интелекта и откровена гавра със служителите в МВР“.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Google изгражда центрове за данни в Тайван

През 2007 г. Google обяви плана си за изграждане на центрове за данни в Азия. ...

Каквото и да говорят неприятелите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Каквото ...

Турция е нанесла въздушни удари

Турската армия е осъществила през нощта въздушни удари в района на сирийско-иракската граница, за да ...

Гриша Ганчев потвърди – Милош Крушчич ще води ЦСКА

Собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев потвърди за dsport.bg, че Милош Крушчич ще бъде старши треньор ...

Пендаровски: България няма да блокира преговорите ни с ЕС

Българската позиция за бъдещето на интеграцията на Северна Македония е вътрешен въпрос и няма да ...

Масов фалит на авиокомпании

Поредната икономическа криза е на прага, предупреждават анализатори. Редица фактори за нейното идване вече са ...