Home » Свят » МВФ предупреждава: Русия да вземе спешни мерки

МВФ предупреждава: Русия да вземе спешни мерки

Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че по-ниските цени на петрола и по-високите данъци ще забавят икономическия растеж на Русия през 2019 година, предаде Ройтерс. Според Фонда средносрочната перспектива за растежа ще остане умерена, освен ако не бъдат започнати по-дълбоки структурни реформи.

„Руската икономика продължава да показва умерен растеж при стабилна макроикономическа политика, но със структурни ограничения и влияние на санкциите“, сочи докладът на МВФ за руската икономика.
Според доклада нарастването на брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия ще се забави до 1,2 процента през 2019 година спрямо 2,3 на сто през 2018 година заради по-слабите оценки за първото тримесечие, по-ниските цени на петрола и влиянието на по-високата ставка на ДДС за частното потребление.

Очаква се икономическият растеж догодина да се ускори до 1,9%, като може да бъде стимулиран от държавните разходи за инфраструктурни проекти. В дългосрочен план обаче ще се установи на умерения темп от 1,8 процента, ако не бъдат извършени по-дълбоки структурни реформи, според МВФ.

Инфлацията, която се ускори през втората половина на 2018 година, след като достигна исторически минимум по-рано през годината, е започнала да се забавя и се очаква отново да достигне поставената цел от 4 процента в началото на 2020 година, се посочва в доклада на МВФ.

Ръководителите на МВФ призоваха Русия да работи за ускоряване на потенциалния растеж, да се заеме с институционалните слабости и проблемите в управлението, да засили финансовия сектор и да стимулира инвестициите и производителността.

„Амбициозни структурни реформи ще бъдат важни за увеличаване на растежа“, твърдят директорите на Фонда, като призовават Москва да постави като приоритет създаването на по-жизнеспособен частен сектор и да намали влиянието на държавата.

Те призоваха Русия също така да предприеме стъпки за опростяване на данъчното облагане на петролния сектор и да премахне субсидиите за потреблението на горива в страната, като начин да стимулира предлагането на работна ръка и да привлече нови инвестиции.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Путин за ракетата на САЩ: Прекалено бързо я изстреляха!

Фактът, че американците изстреляха забранена ракета само седмици след късането на договора, ясно показва, че ...

Германия харчи стотици милиони за войските на САЩ

През последните седем години федералното правителство на Германия е подкрепило американските войски в страната с ...

Разтърсващ разказ на свидетелка на трагедията с Криси

Във фаталния ден, в който почина 7-годишно дете в сливенското село Сотиря, шофьор на автобус ...

Лондон спира свободното движение на хора към Великобритания

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. На ...

Ральо Ралев може да излезе на свобода срещу 3 бона

Ральо Ралев може да излезе от ареста срещу 3 хиляди лева гаранция. Преди дни, по ...

Руски спецчасти спасиха цигани от линч

Полицейски служители и елитни части от Спецназа спасиха цигани от линч в руско село, предаде ...