Home » Свят » Може ли противоракетният щит в Европа да спира руски ракети? НАТО засега мълчи

Може ли противоракетният щит в Европа да спира руски ракети? НАТО засега мълчи

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се въздържа да отговори по същество на въпрос дали европейският противоракетен щит може да бъде пренастроен така, че да бъде използван срещу руско ракетно нападение.

Няма да предричам решенията, които ще приемат днес и утре министрите на отбраната от пакта. Засега няма да кажа точно какво ще направим, все още търсим начин да накараме Русия да се върне към договора за премахването на ракетите с малък и среден обсег, заяви той пред журналисти.
Разполагането на руските ракети е много сериозен въпрос, защото те са способни да носят ядрени бойни глави, трудни са за засичане, преносими са и намаляват времето за предупреждение. Тези ракети могат да достигнат европейски градове за минути. Поддържаме призива си към Москва, все още договорът може да бъде съхранен. Времето изтича, а вероятността Русия да се върне към спазването на договора намалява. Досега не сме забелязали промяна в поведението на Русия и истинско намерение за прилагането на договора. Ако Москва не се върне към договора, трябва да отговорим, заяви генералният секретар.

Няма да прилагаме мерки преди 2 август, уточни той. По неговите думи ответните мерки, които ще бъдат обсъждани от военните министри от алианса днес и утре, ще бъдат краткосрочни и дългосрочни. Има силно единство сред съюзниците по този въпрос и е обща оценката, че Русия нарушава договора, посочи Столтенберг.

Той отбеляза, че въпросът с Иран не е в дневния ред на срещата, но изрази очакването действията на Техеран да бъдат обсъдени. Всички съюзници са загрижени от дестабилизационните действия на Иран в региона – от ядрената програма и подкрепата за терористични организации. Необходимо е Техеран и Вашингтон да преговарят. Важно е обстановката да не се влошава допълнително, добави генералният секретар.

Белгия
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Данък телевизор влиза в парламента

Парламентът подхваща таксите, които трябва да плащат частните лица и бизнеса за обществените телевизия и ...

Вече се предлагат и мъжки секс кукли с бионичен пенис

Американската компания „1AM Love Dolls“ пусна на пазара мъжки секс кукли, снабдени с бионичен пенис, ...

КОРАДО – България плаща дивидент от 10 ст. за акция

Общото събрание на акционерите на КОРАДО-България АД, проведено днес в гр. Стражица, одобри размера на ...

Нов логистичен център в Шумен

Българската компания TESY откри своя логистичен център в Шумен. Инвестицията е на стойност 7 млн. ...

И това доживяхме: Няма кандидати за мач срещу ГЕРБ

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Коментар ...

Похвално! Депутати дариха кръв в парламента

Народни представители от всички парламентарни групи се включиха в акцията по кръводаряване, организирана в Народното ...