Home » Свят » Москва: Не сте желани!

Москва: Не сте желани!

Руските власти съобщиха, че са обявили за „нежелана“ организацията „Атлантически съвет на САЩ“, специализирана в международните отношения, проправяйки път към забраняването ѝ в Русия, предаде ТАСС.

Това става на фона на най-изостреното напрежение между Москва и Вашингтон от Студената война насам.

Установено беше, че дейностите на неправителствената организация представляват заплаха за основите на конституционния ред и сигурността в Русия, заяви главната прокуратура в публикувано снощи комюнике.

Руското министерство на правосъдието беше информирано за тези заключения, за да бъде включен мозъчният тръст в регистъра му на „нежеланите“ в Русия организации, уточнява комюникето.

На сайта на американската организация се отбелязва, че „Атлантическият съвет“ насърчава „конструктивното лидерство и ангажираност в международните отношения въз основа на централната роля на Атлантическата общност“ пред световните предизвикателства.

Мнозина, особено критиците ѝ, смятат организацията за един от най-активните поддръжници на НАТО. Закон, обнародван през 2015 г. от президента Владимир Путин, дава възможност чуждестранни организации, действащи в Русия, да бъдат обявявани за „нежелани“. След това, те мога да бъдат и забранени, независимо дали са НПО-та, фондации или предприятия.

Москва: Не сте желани!

Този закон допълва друг, одобрен през 2012 г. и задължаващ организациите, които получават чуждестранно финансиране и развиват „политическа дейност“, да се регистрират като „чуждестранен агент“.

Оттогава множество организации бяха обявени за „нежелани“, включително такива, свързани с американския магнат Джордж Сорос или с живеещия в изгнание бивш руски олигарх Михаил Ходорковски. Десетки други са били обявени за „чуждестранни агенти“, показват данните на руското министерство на правосъдието.

Русия
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Действие на Верстапен може да доведе до промени в правилника

Шефът на Формула 1 Рос Браун остана изключително впечатлен от начина, по който Макс Верстапен ...

Кола блъсна 3-годишно дете в Разлог

Кола е блъснала 3-годишно дете в Разлог, което е изскочило внезапно на пътното платно. Инцидентът ...

Нож в гърба на Тръмп

Служител в Белия дом заяви пред американските конгресмени, че чутото от него в телефонния разговор ...

Божинов: Всички в Ботев сме от Левски

Валери Божинов говори пред Дарик радио няколко дни преди мача на Ботев Враца срещу ЦСКА. ...

Кой какви цели преследва със Северен поток-2“

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. „Северен ...

Отпускат още €65 милиона за Венеция

Италианските власти ще отпуснат допълнително 65 милиона евро за възстановяване на Венеция, която преживя опустошително ...