Home » България » Моника Маковей пред родна телевизия: Вашият премиер не иска борба с корупцията

Моника Маковей пред родна телевизия: Вашият премиер не иска борба с корупцията

“Никой не очакваше, че ще създам една институция, която да ги вкара в затвора и конфискува откраднатите пари. Бъсеску ми каза, че иска министърът на правосъдието да бъде независим от партиите, че само така може да се създаде борба с корупцията. Ако си политическо лице, някой те помоли за нещо, ти си помогнал за нещо..“, това заяви бившият министър на правосъдието на Румъния Моника Маковей в интервю за ТВ Евроком, излъчено в предаването “ЕвроДикоФ“ и осъществено от българските журналисти Владимир Береану и Сашо Диков.

“До 2005г. нямаше осъдени политици, защото нямаше политическа воля. Нямаше политици, които да искат да се борят с корупцията. Никой не искаше това. Направих един план за действие за борба срещу корупцията с тригодишен период, всичко беше разпределено, случайно разпределение на делата. Политиците не вярваха, че всичко, което е написано, ще се случи. Всичко трябва да се прави много бързо в началото, така направих и аз, създадох закона за дирекция “Антикорупция“, но парламентът отказа да го гласува“, разказа на българските журналисти Маковей.

“Трябваше президентът да го върне в парламента този закон и аз трябваше да преговарям с хората от парламента. Войкулеску ме вкара физически в ъгъла и ми каза, че трябва да променя закона. Те не вярваха, че институцията ще има успех. В началото имаше доста хора против от различните партии, случи се, че имаше разследване срещу вицепремиера в правителството. Той каза, че няма да разговаря повече с мен. Беше така, че ако не спазвате закона, ще бъдете разследван“, спомня си бившият министър на правосъдието на Румъния.

“Промяната се прави само с един човек. Работих, докато законът не беше приет. Не институциите са важни, а хората. Докато Настасе беше премиер в правителството на социалистите, нямаше нито едно разследване, политиците и прокурорите бяха приятели. После дойдохме ние и това се промени“, заяви още Моника Маковей.

Диков цитира на Маковей думи на български политик, който казва, че случващото се в Румъния през последните години не е реална борба с корупцията, а политически гонения, тя отговори така: “Това е фалшиво, тотална лъжа. Разследват се политици от всички политически партии, в много случаи доказателствата са публични. Няма никакво политическо отмъщение. Това правят политиците – те крадат. Сигурно и в България е така, но никой не ги разследва. Добре е вие да направите това в България, същото като в Румъния. Политиците няма да могат да го направят това, защото това е действие срещу тях. Трябва да се спре с кражбата, с прането на пари, политиците трябва да спрат“, категорично заяви румънката.

След това Диков уточни, че цитираните думи принадлежат на българския министър-председател, а Маковей отговори отново: “Това е един лош знак. Това означава, че този ваш премиер не иска борба с корупцията. Политиците са крадци, но трябва да разберат, че трябва да дойде един момент, в който трябва да се спре. Трябва да намерите прокурор, който да не са плаши от нищо, трябва да имате силни хора, силни прокурори и съдии“, отсече тя.

Диков запита Моника Маковей за посещенията ѝ в България, респективно и за впечатленията ѝ: “Срещах се с Кунева през 2006г., никой друг не се поинтересува, но и Кунева не се интересуваше от борбата с корупцията. Не искат в България това, което се случи в Румъния. Политиците не го искат, никой не иска да го разследват, да го вкарат в затвора и да му конфискуват имуществото. В България и Румъния е едно и също! Бих станала министър на правосъдието на България, попитаха ме това и аз казах – да, но политиците не ме искат“, продължи анализа си Маковей.

“Нямате силна политическа личност, която да иска борба с корупцията. Имах моменти, когато бях много обидена и изнервена. Нещата не се получаваха, имах нощи, в които съм плакала. Имала съм толкова заплахи. Всяко нещо, което ми пречи – аз го премахвам. Вървя като кон с капаци. Ако се страхуваш, не можеш да постигнеш много. Казах го сто пъти – политиците не искат да бъдат разследвани. Те в парламента се опитват да променят законодателството, непрекъснато се борят да не бъдат разследвани. При тези условия, как мислите, че един румънски политик ме иска тук в Румъния? Но аз съм много доволна, че прокуратура “Антикорупция“ е създадена и никой не може да я бутне“, допълни още борещата се срещу корупцията Моника Маковей.

София / България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Любо Ганев: Ще бием Словения, сигурен съм!

Ще бием Словения, сигурен съм!“, обяви волейболната легенда Любо Ганев преди осминафинала от европейското първенство ...

Джип гази наред в любимия мол на българите в Чикаго

Шофьор на джип влетя в един от най-посещаваните от българи молове в Чикаго – Woodfield, ...

Селото с най-неприличното име се тревожи за климата

Активисти от малко австрийско селище с куриозно име отправиха призив за опазване на климата, съобщи ...

Българското кокетничене с Русия носи плодове

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. „През ...

Кибератака срещу иранския петрол?

Иран отрече да е имало кибератака срещу негови петролни инсталации, предаде AFP. „Противно на твърденията ...

Ердоган: Не искам да се противопоставяме на САЩ, но…

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Турция е приключила подготовката за евентуална операция ...