Home » Любопитно » Млад българин стана най-добрият актьор в Лас Вегас

Млад българин стана най-добрият актьор в Лас Вегас

Младият ни сънародник Дален Тодоров е избран сред десетки номинирани за най-добър актьор за района на Вегас, предава вестникът на българите в САЩ и Канада „BG Voice“. Надпреварата, която се нарича „2018 Brodway World Las Vegas Awards”, е организирана от най-престижното издание за театър в Америка „Бродуей уърлд”, съвместно с дигиталната платформа за гледане на различни постановки и мюзикъли „Бродуей HD”. Тя се състояла в два кръга – гласуване от редакторите на двете медии и интернет вот на публиката.

Интересното в случая е, че Дален е с корен от село Тополица, по линия на баба си Елена Тодорова, която в момента живее в Бургас. След двата кръга нашият сънародник, който е само на 18 години, е обявен за победител. Той грабнал приза за ролята си на Скапен в пиесата „Хитринките на Скапен”.

„Чувствам се страхотно, радвам се, че спечелих”, споделя талантливият Дален за спечеленото признание пред американски медии. Пиесата, в която той играе, е същата, в която великата Стоянка Мутафова прави своя дебют в България преди много години. В надпреварата са били допуснати пиеси и продукции, които са се състояли между 1 октомври 2017 година и 30 септември 2018 година в района на Лас Вегас.

Дален е номиниран за роля, която изиграва няколко пъти, докато е още гимназист последна година. „Пиесата, в която играх, е в стила „комедия дел арте”, вид театрален жанр в Италия, в който играеш с маска. Тя обаче беше модернизирана от няколко комедианти през 90-те години”, обяснява още нашият младеж. Творбата никак не е лесна за пресъздаване. Тя е написана от Молиер през 1671 година. Това е една остроумна история, в която героите са по двойки – господар и слуга, двама влюбени, двама слуги, двама родители. Сюжетната линия се върти около хитростите на главния герой Скапен, който се опитва да вземе парите и ценностите на останалите, но в същото време е толкова прозорлив, че разкрива и големите пороци на тези около него и на обществото. В крайна сметка всичко завършва положително.

Сцената е място, на което младежът се чувства в свои води. „Аплодисментите и смехът на хората ме мотивират винаги да продължавам да се развивам като актьор”, споделя той и добавя, че комедията е любимият му жанр.

В момента Дален е първи курс, специалност „Психология“ в университета „Лавърн” в Калифорния, недалеч от Ел Ей. Наред с ученето по специалността, планира да търси възможности за театрални изяви, като се надява да може да се занимава и с психология, и с театър. Засега младият актьор няма роля мечта, която да иска да изиграе на всяка цена, но казва, че има още път пред себе си и време, в което да намери такава роля.

Младежът дошъл в Щатите когато бил само на две години, тъй като майка му Гълъбина и баща му Румен се установяват в Атланта. Две години по-късно цялото семейство се мести в Лас Вегас. Така Дален получава цялото си образование от тази страна на Океана. Започнал е да проявява интерес към театъра на шест години и родителите му го записали на уроци по драма. Може да се каже, че през детството си се занимавал много редовно с театър.

Дален е изключително горд, че е завършил гимназията за сценични изкуства във Вегас и че родителите му го подкрепяли за всички проекти и репетиции, които трябвало да посещава. „Бил съм в мюзикъли, в малки и големи пиеси и се радвам, че научих толкова много”, казва момчето. Дален е сигурен, че не би отказал да опита да играе в пиеса на български език. „Просто не съм намерил път за такъв вариант”, споделя сънародникът ни. Друг талант, който Дален е открил у себе си, е писането на текстове и за комедийно шоу (stand up comedy). „Много ми е приятно да изпълнявам импровизирани скечове, комедийни шаржове с група и други подобни, но не го правя постоянно“, пояснява Дален. „В гимназията имахме отбор за комедийни сценки и дори ходехме по състезания”, спомня си младежът с тополчански корен.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Ботев Пловдив едва сломи Витоша

Ботев (Пловдив) постигна втора победа в шампионата, надделявайки над Витоша (Бистрица) с 2:1, информира Топспорт. ...

Римлянин без глава намериха в Хераклея Синтика

За нова находка в древния град Хераклия Синтика край местността Рупите се похвали доцент Людмил ...

Гонкаджия с БМВ получи акт за 3000 лева, колата била на гаджето му

Шофьор бе глобен с акт от 3000 лева и му бе отнета книжката за една ...

Тежка съдба над българско село, мъжете умират

49-годишен мъж се удави в частен водоем в кюстендилското село Вратца, съобщиха от полицията. Сигнала ...

Нова такса по морето – Тормоз на готвача

Кръчми и хотели по морето цакат клиентите си с абсурдни такси, като например 2,50 лева ...

Борисов посочи как ще докара туристи от чужбина

Държавата ще субсидира чартърните полети от чужбина, за да стимулира туризма у нас. От бюджета ...