Home » Свят » Мигранти! Кипър иска спешна помощ от ЕС

Мигранти! Кипър иска спешна помощ от ЕС

Кипърският вътрешен министър Константинос Петридис ще изпрати официално писмо до колегите си от Европейския съюз и Европейската комисия с искане значителен брой бежанци да бъдат прехвърлени от Кипър в други страни членки, съобщава в. „Сайпръс мейл“.

Говорейки за нарастващия поток кандидати за убежище, идващи от север, Петридис заяви: „Това е всъщност единствена по рода си аномалия заради окупацията. Ние сме страна от ЕС, която не може да контролира северната си граница, и Фронтекс не може да патрулира като в другите страни, затова не можем да предприемем мерките, предприети от останалите страни“.

Министърът добави, че идната седмица ще бъде изпратено официално писмо „от мен до всички мои колеги, но и до Европейската комисия“ с искане за преместване на значителен брой хора, които са получили закрила в Кипър. По думите му целта е да се намали непропорционалното бреме върху Кипър.

„С официален отговор от тези страни в писмена форма ние ще видим до каква степен съществува тази солидарност, която търсим и която самият ЕС твърди, че стои в основата му“, посочи още Петридис.
Той отхвърли като „несправедливи“ критиките, че Кипър не се справя добре с управлението на притока от мигранти, като изтъкна, че усилията на островната страна са предотвратили хуманитарна криза в други държави от ЕС.

Министърът отбеляза, че Кипър постоянно подобрява инфраструктурата и центровете за настаняване на бежанци, но местният пазар на труда и икономиката на всяка страна позволяват поемането само на определен брой хора.

Мигранти! Кипър иска спешна помощ от ЕС

Петридис обяви в сряда, че министерството ще създаде един или два нови центъра за прием на бежанци с капацитет 1000 души в отговор на растящия мигрантски поток. Той добави, че в момента има 15 000 кандидати за убежище, а други 15 000 души вече са получили временна закрила.

Кипър
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Плевнелиев: Луканов назначи Костов, това са зависимости

Бившият държавен глава Росен Плевнелиев скочи срещу бившия прeмиер Иван Костов. „Луканов назначи Костов в ...

САЩ увеличават глобалните рискове

Плановете на САЩ да се оттеглят от Договора за открито небе повишава рисковете в глобален ...

Кметът на Несебър положи клетва с белезници

Кметът на Несебър Николай Димитров положи клетва за нов управленски мандат с белезници Подръжниците му ...

Украйна има план за отбрана от Русия

Украйна е готова да се защитава самостоятелно на Русия. Това заяви украинският министър на отбраната ...

Универсална моторетка на ток

Шведският производител Cake представи многофункционален електрически мотоциклет, който може да се превърне в почти всичко ...

Италианска фурия и наш национал се разделиха

Бившият български национал Андрей Гълъбинов остана без гадже. Това научи „България Днес“ от негови близки. ...