Home » България » Методи Лалов: Всеки, който надигне глава, се сблъсква с институции бухалки

Методи Лалов: Всеки, който надигне глава, се сблъсква с институции бухалки

“Тук не става въпрос, дали някой е прав. Нямаше дебат по същество що се касае до аргументите, това бяха лични нападки и показна акция. Всеки, който надигне глава, иска промяна и работи за такава, няма да се сблъска с аргументи, а ще се сблъска с институции “бухалки“. ВСС показа това нещо“, това заяви бившият вече съдия Методи Лалов за премеждията си с ВСС в предаването “Денят с В. Дремджиев“ по TV+ и TV1.

“Говорили сме много пъти в това студио и други студиа – начинът на излъчване на членовете на ВСС генерира задкулисие, зависимости, хора, които не носят реална отговорност за действията си, тъй като няма какво да им се случи. Могат да се разправят с всеки, така както пожелаят. Вие сте виждали, специално в съдебната система, атаки срещу членове на Висшия съдебен съвет, които бяха опозиция – Калин Калпакчиев. Съдии като Мирослава Тодорова, спрямо мен, съдия Панов, така че всеки, който не пее в задкулисния хор на тези хора – бива атакуван“,

Кога Методи Лалов е бил привлечен от идеята за влизане в политиката?

“Аз винаги съм бил активен гражданин и съм се интересувал от обществените процеси, но ако трябва да се върне назад във времето, това, което видях и беше началото на евентуална моя политическа ангажираност, беше председателството ми като съдия. Тогава имах контакти с държавни институции – Министерство на правосъдието, Министерски съвет, ВСС, тогава разбрах колко не работят държавните институции и че без промяна, без политическа промяна – не може да стане нищо“, отговори Лалов на въпроса на водещия Веселин Дремджиев.

“Истината е, че съдиите трябва да работят в спокойна обстановка, обстановка с ясна правила. Такава обстановка – те нямат. Ние нямаме. В крайна сметка, всеки да реши как може да бъде активен и полезен. Съдиите, които се трудят като пчелички и раздават правосъдие в рамките на закона, са изключително нужни и полезни за обществото. Проблемът е в тези другите, които доминират съдебните органи, като Цацаров, като Георги Колев, като Чолаков, като членовете на Висшия съдебен съвет, като избора на председател на Софийски градски съд сега – Алексей Трифонов. Тези хора деморализират ситуацията и отношенията в съдебната система“, заяви още бившият съдия Методи Лалов.

За случайната среща с Пеевски

“След тази среща аз в крайна сметка се прибрах вкъщи, изживях един тежък шок, но в разговори със семейството си, аз си казах, че никога не съм обещал нищо, дори и конклудентно, мълчаливо не съм потвърдил, че ще бъда един или друг. Но тогава започнах и след това видях реалността“, коментира той за срещата си с депутата и медиен магнат Делян Пеевски.

Защо е неприемлива кандидатурата на Гешев за нов главен прокурор:

“Това е ясно. Професионалната гилдия го разбира. Особено свободните магистрати. Но това трябва да го разберат хората. Трудови колективи, вцепенени от страх, тъй като аз съм разговарял с не един и двама прокурори, които казват: “Ако не подпиша подписката, която ми е поднесена от пратеник на Гешев и хората около него, това нещо ще бъде отбелязано и след това аз ще бъда обект на репресия. Как да откажеш“? Как в демократично общество има само един кандидат, харесван от целия свят, трудов и особено силови структури, зависими от прокуратурата – МВР, ДАНС, няколко разбира се университетски преподаватели. Това е абсурд. Демократична процедура, в която няма състезание и в която всички харесваме един кандидат, е извратена. Това е безспорно.

Гешев многократно заяви, публично, колко грешно е разбирането му за правото. Главен прокурор, който заявява, че ще нарушава презумпцията за невиновност и фактически се случва това, главен прокурор, който заявява, че прокуратурата трябва да остане такава, каквато е, а няма да я реформира, което е най-важната тема. Човек, който работи за професията, за правовата държава, няма права за себе си, а има права, които да работят в полза на обществото. Той отвътре би могъл да бъде трансмисия и да даде сигнали към политическата власт, която трябва да направи промените, какво трябва да се направи. Гешев е неспособен на това. И личностни, и професионални дефицити има. Огромни дефицити, които той ги изяви многократно“, заяви Лалов по темата за избора на нов главен прокурор и единственият кандидат за поста – Иван Гешев.

Местните избори, Методи Лалов е водач на общинската листа на Демократична България:

Основната тема, и за местните избори, и за парламентарни, е промяна в правилата. Правила, които ще осигурят излизане от този омагьосан кръг, в който е изпаднала например София. Некачествени ремонти, замърсена околна среда, блокирана Витоша, сметоизвозване и сметосъбиране в ръцете на хора, които “уж“ отдавна не се занимават с това, липса на добра инфраструктура“, обяви Методи Лалов вече в качеството си на политик.

Прозрачност и правила, а не работа с хора, които са близки до властта“, заключи той.

София / България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Вучич: Косово е Сърбия

Косово е Сърбия. За това настоя за пореден път сръбският президент Александър Вучич. Вучич заяви, ...

Вашият хороскоп за днес, 18.10.2019 г.

Хороскоп от astrohoroscope.info Овен Нямате търпение да приключи този работен ден, за да се почувствате ...

Военният министър: Един чалгар не може да ми е коректив!

„Един убиец – Джок Полфрийман, показа среден пръст на държавата ни. Това е неоспорим факт. ...

Куп проблеми в Юнайтед преди мача с Ливърпул

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Оле Гунар Солскяер потвърди, че две от звездите на отбора – ...

Дипломатически подвиг

Споразумението между Великобритания и ЕС е дипломатически подвиг. Това заяви германският външен министър Хайко Маас, ...

Турция прекратява офанзивата в Сирия

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че спира военната акция в Турция. Това обяви американският ...