Home » Здраве » Метаболизмът се променя на всеки 7 години
Метаболизмът се променя на всеки 7 години
Метаболизмът се променя на всеки 7 години

Метаболизмът се променя на всеки 7 години

След 35-годишна възраст той забележимо се понижава

Световноизвестният д-р Анри Шено е доктор по психология и създател на биоонтологията. Това е концепция за изследване на психофизическото стареене на организма. Д-р Шено е бог в своята област – диетологията, но и биоонтологията набира все повече последователи. Прочутата му клиника, намираща се в малкото селце Мерано в италианските Алпи, често е посещавана от повечето популярни личности.

Д-р Шено се смята за същински специалист по здравословно хранене и е написал множество книги по тази тема. Ще се учудите на много негови позиции и твърдения, тъй като те противоречат на модерните тенденции в сферата на отслабването. „Първото и най-важното, на което е основано здравословното хранене, това е възрастта – уверява д-р Шено. – Не ръстът ти, не теглото ти, а броят години. Метаболизмът се променя на всеки 7 години и е много важно този фактор да се има предвид при определяне на здравословното хранене на съответния човек или група хора.

Имайте предвид, че след 35-годишна възраст той забележимо се понижава. Тук ще повторя това, което винаги казвам: във всяка възраст трябва достатъчно добре да се предъвква храната. Само тогава мозъкът изпраща правилните сигнали и ти няма да преяждаш, ще отделяш правилните ферменти за смилането на храната.

Тя трябва да бъде равномерно разпределена за деня, за да не се случват гликемични скокове“.  Д-р Шено разделя хората на 5 типа в зависимост от техния психотип и проблемите им със здравето. Според него няма универсални съвети за всички хора, а съществува една основа, около която се изгражда индивидуалният начин на хранене на всеки човек.

Метаболизмът се променя на всеки 7 години

Д-р Анри Шено

„Универсален съвет за здравословно хранене не съществува, така както не съществуват и т.нар. въглехидратни прозорци!

Той смята, че повечето хора се държат безразсъдно, дори налудничаво по отношение на начина си на живот и хранене, а две трети от лекарите са “кретени”, или работят в интерес на фармакологичните компании.
„Защо лекарите например, питат човека: „Какви проблеми имате”, а след това им изписват таблетка? Та това е негова работа, на доктора, той да разбере какви проблеми има човекът”, възмущава се специалистът.
По мнението на диетолога, сутрин човек не трябва да се претоварва с храна. Важно е да се отключи функцията на стомаха, а не да се напълни и претовари за цял ден. Да, точно така, никакви овесени и каквито и да е други каши, още повече различните там сирена и млечни продукти като цяло.

„Самият аз закусвам с плодове. Обядът започвам със салата, а след това се заемам с въглехидратите: ориз или паста. Вечер ям зеленчукова супа. Позволявам си риба или кокоше месо, понякога и друго месо. Бялото месо е много полезно. С червеното не е точно така. Но веднъж в месеца задължително си устройвам тридневен детокс. Аз съм уверен, че традиционните три приема на храна на ден са напълно достатъчни. Но всичко зависи от това доколко човек е физически активен и интензивно работи. Ако живееш на село и сутрин отиваш на полето да ореш, да копаеш, тогава е нужна плътна закуска. Ако обаче отиваш в офиса, е желателно нещо лекичко да закусиш от типа на плодове и зелен чай. Но в средата на деня или в друг час трябва задължително да похапнеш нещо по-сериозно.“
Друга популярна заблуда според д-р Шено е, че не трябва да се яде след шест часа вечерта. Но в днешно време много хора си лягат да спят едва към 2 часа след полунощ. Ако не се нахраниш с една солидна вечеря, това е
издевателство над организма, твърди той.

Анри Шено също така критикува разпространеното мнение, че най-полезно от всичко е човек да консумира храна, която е отгледана на родна земя. Не трябва да се отказвате от богатите на белтъчини и витамини продукти, само защото са отгледани в Азия, а не в Европа. И обратното. Същото се отнася и за сезонността на продуктите. Храненето трябва да бъде разнообразно, забравете за съществуването на монодиетите. „Прекалената употреба на един и същи продукт е много вредна за здравето.

Именно това спомага за излишното натрупване на мазнини. Хранете се разнообразно, но, разбира се, сведете до минимум употребата на сладко и тестено. Не бива да превръщате живота си в затвор. Човек трябва да получава удоволствие от храната! Например аз и моята жена винаги си позволяваме да се отпуснем, това е много важно за организма. Веднъж седмично можете да си позволите всичко! Аз например, не мога да живея без червено вино!” И допълва, че не бива да се пие по време на ядене.
По отношение на модерното течение „против глутена” диетологът д-р Анри Шено смята, че това е мощен маркетингов ход. „Има малък процент хора, които действително са с непоносимост към него. За останалите това просто е мода, не разбирам защо.“

Той не е привърженик и на вегетарианството, по повод на което категорично заявява: „Знаете ли, че белтъчините трябва да съставляват 25% в организма, като се обновяват на всеки 14 дни. Трябва внимателно да следите това процентно съотношение да се запази. Растителните белтъчини се различават от животинските и трябва много внимателно да се проследява присъствието на всички необходими микроелементи. Иначе организмът ще се превърне в канибал и ще започне да търси белтъчини във вътрешните си ресурси. А знаете ли какво следва от това? Мускулната маса започва да намалява. Веднага обаче съм длъжен да подчертая и да припомня: излишъкът от белтъчини също е много вреден, защото тогава те се превръщат в отрови”.

И не на последно място, Анри Шено съветва да спортуваме. Но той критикува бягането и съветва да го заместим с бързо ходене, защото повечето хора дишат неправилно по време на бягане.

Метаболизмът се променя на всеки 7 години

3-дневна детокс диета

Споменатата детокс-диета не трябва да продължава повече от три дни. Между другото, всякакви ограничения в храненето трябва да започват именно с изчистване на организма. А тази детокс-диета е основана на плодове, зеленчуци, течности и зърнени продукти. При нея изцяло се изключват солта и наситените мазнини.

Закуска. Една чаша смлян плод и една чаша смлян зеленчук. Всеки сам си избира какви плодове и зеленчуци да използва, най-добре – любимите си. Половин час след приема на храната е полезно да изпиете една чаша зелен чай.
Обяд. Един плод в качеството на „аперитив”. Салата от зеленчуци, подправена с една супена лъжица рафинирано растително масло с лимонов сок. 60 г червено месо или див ориз със зеленчуков сок.
Вечеря. Приготвени на пара зеленчуци и 60 г ориз.

Яна БОЯДЖИЕВА

Източник: zdrave.to

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар