Home » Свят » Меркел: Европа трябва да е единна срещу Русия, Китай и САЩ

Меркел: Европа трябва да е единна срещу Русия, Китай и САЩ

Европа трябва да се изправи срещу предизвикателствата, поставени от тримата си големи глобални съперници – Китай, Русия и САЩ, каза Ангела Меркел в интервю за британския The Guardian.

Говорейки за предизвикателствата, които варират от руската намеса в изборите за икономическото влияние на Китай и монопола на САЩ над цифровите услуги, Европа трябва да изгради обединения фронт, каза Меркел в широкообхватно интервю, споделено с вестника.

„Няма съмнение, че Европа трябва да се позиционира в един променен свят“, каза Меркел в разговор в офиса си в Берлин. „Старите правила на следвоенния ред вече не се прилагат.“

Тя добавя: „Те (Китай, Русия и САЩ) ни принуждават отново и отново да намираме общи позиции. Това често е трудно предвид нашите различни интереси. Но постигаме това – помислете например за нашата политика по отношение на конфликта в Украйна.

„Политиката ни за Африка сега също следва обща стратегия, която преди няколко години би била немислима. Затова продължаваме да поставяме един крак пред другия. Но нашата политическа власт все още не е съизмерима с нашата икономическа сила. “

В интервюто Меркел казва още: „Брекзит беше най-голямата европейска повратна точка през последните години, но сега топката е в полето на Обединеното кралство: „За да може Великобритания да напусне ЕС, в Лондон трябва да има парламентарно мнозинство, „за“ вместо „против“ нещо.“

Интервюто идва в ключов момент в 14-годишната кариера на Меркел като канцлер. Нейната партия, Християндемократическият съюз, е изправена пред перспективата за значителни загуби в изборите от 23-26 май, въпреки че наблюдателите смятат, че тя остава достатъчно популярна, за да изкара четвъртия си мандат до 2021 година.

Изборите са шанс популистите в Германия и на целия континент да надграждат своята нарастваща популярност, породена от по-голямо неравенство, нарастваща несигурност и разочарование от политиката в Брюксел и в държавите-членки.

„Много хора са загрижени за Европа, включително и аз“, каза Меркел. „Това означава, че се чувствам още по-задължена да се присъединя към другите, за да се уверя, че Европа има бъдеще.“

Тя каза, че нейните колеги трябва да спрат да играят с популистки жестове и категорично отхвърлят отварянето на дясноцентристкия блок от партии в Европейския парламент към крайнодесните популисти като Матео Салвини.

Меркел: Европа трябва да е единна срещу Русия, Китай и САЩ

„Това наистина е момент, в който трябва да се борим за нашите принципи и основни ценности“, каза Меркел. „Държавните и правителствените ръководители ще решат колко далеч ще отиде популизма или дали крайна сметка сме готови да поемем съвместна отговорност.

„Просто заявявайки, че се радваме на седем десетилетия мир, вече не е достатъчно да оправдаем европейския проект. Без аргументи, насочени към бъдещето, за да оправдаем Европа, европейският проект за мир също би бил по-застрашен, отколкото може да се мисли.

Меркел също подчерта неотложността на глобалната екологична криза. Бивш министър на околната среда в кабинета на Хелмут Кол, Меркел припомни конференциите за биоразнообразието, на които присъства в средата на 90-те години, и каза: „Ужасно е да се види как ситуацията се е влошила по много начини.

„Очевидно е липсата на последователни политически действия в световен мащаб. Това, което е от ключово значение за възможността да действаме във всички сфери, включително опазването на околната среда, е да бъдем икономически успешни. Това е най-голямото ми безпокойство.

Меркел отказа да каже дали ЕС ще предостави на Великобритания друго удължаване, ако правителството на Тереза Мей не успее да сключи споразумението си за оттегляне до края на октомври.

На въпроса дали през есента Брекзит може да бъде обсъждан от нови лидери както в Лондон, така и в Берлин, тя заяви: „Ако има нещо, което да се преговаря, Европейската комисия ще направи това от името на 27-те държави-членки, както досега.

Германия
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Откриха нов арест в Сливен

Нови арестни помещения бяха открити днес в Сливен. На церемонията присъстваха заместник-министърът на правосъдието проф. ...

Велосипедистите – новите градски анархисти

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Коментар ...

БСП: Ковачки от Сейшелите кандидат за АЕЦ Белене ВИДЕО

БСП е в шок от абсурдите в държавата. За месец юни-юли-август българското производство плаща най-скъпата ...

Жорж Ганчев ограбен до шушка преди смъртта си

Сърдечна недостатъчност е причината за смъртта на Жорж Ганчев, настъпила рамо сутринта в понеделник. Легендарният ...

Приемаме еврото най-рано през 2023 г.

България може да приеме еврото най-рано след 4 години, но за целта трябва да отговори ...

Слави разпусна „Магаданс“

Една ера отиде в историята – Слави Трифонов разпусна балет „Магаданс“. Така вестник „България днес“, ...