Home » Авто » Mercedes-Benz издавал клиенти на съдия-изпълнители

Mercedes-Benz издавал клиенти на съдия-изпълнители

Mercedes-Benz тайно инсталира в автомобилите си проследяващи устройства, за да следи собствениците им и да предава информацията на съдия-изпълнители, твърди британският таблоид The Sun. Немската компания използвала апаратурата, за да си прибира обратно лизингови коли, чиито купувачи не си плащали вноските.

От април миналата година всички автомобили, произвеждани в Европа, се оборудват със системата за извънредни случаи eCall. При пътнотранспортно произшествие тя се свързва автоматично със спешния номер 112 и изпраща данни за състоянието на колата, включително и местоположението ѝ.

От публикацията на The Sun не става ясно дали проследяващите устройства са част от системата eCall, но се твърди, че информацията за местоположението на автомобила се използвала без знанието на собствениците. CNN цитира неназован представител на Mercedes-Benz, според когото купувачите давали съгласието си да бъдат проследявани със самото подписване на договор за лизинг, а процедурата била използвана „само в няколко отделни случая като крайна мярка“.

Детайлите около скандалните твърдения на The Sun не са много, но това явно не е спряло бившия министър за Брекзит Дейвид Дейвис да отправи призив към правителството да се намеси и да разследва случая. „Не за първи път големият бизнес се държи като Биг Брадър, но това рядко се случва по толкова подмолен начин. Питам се дали изобщо е законно да се предава такава информация на трети страни като съдия-изпълнители“, коментира Дейвис.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Гнусно и миризливо отмъщение за жена в Димитровград

За унищожаване и повреждане е образувано досъдебно производство в димитровградското управление. Това съобщиха от ОДМВР-Хасково. ...

Клоун плаши шофьорите в Хасковско нощем

Човек с костюм на клоун плаши шофьорите на главния път между Хасково и Свиленград, подават ...

Ето какво знаем за фаталния камион

В камион, пристигнал на Острова от България, бяха открити 39 тела. Това е водещата новина ...

Тръмп смята, че Реналт внася коли в САЩ

Американският президент Доналд Тръмп е убеден, че Renault продължава да внася автомобили в САЩ, въпреки ...

Ето какво знаем за фаталния български камион

В камион, пристигнал на Острова от България, бяха открити 39 тела. Това е водещата новина ...

Тръмп смята, че Реналт внася коли в САЩ

Американският президент Доналд Тръмп е убеден, че Renault продължава да внася автомобили в САЩ, въпреки ...