Home » България » Медици излизат на протест за по-високи заплати на 7 октомври

Медици излизат на протест за по-високи заплати на 7 октомври

Синдикатите на здравните работници в КНСБ, с подкрепата на съсловните организации, организират митинг-шествие на 7 октомври в София. Исканията на синдиката е увеличение на заплатите на лекарите и медсестрите, съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров пред журналисти в централата на Конфедерацията, цитиран от „Дир“.

Синдикатите искат минимална заплата от 900 лева за медицински сестри в общинските болници; 950 лева за медсестрите в университетските болници и съответно 1100 и 1200 лева начална стартова заплата за младите лекари.

Заплатите могат да бъда вдигнати на две стъпки – с първата веднага, а с втората от началото на следващата година. Тези нива на заплатите вече са договорени в колективния трудов договор в здравеопазването, но още не е изпълнено, посочиха от КНСБ.

В страната липсват 30 000 медсестри и 4000 акушерки, каза председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. Над една трета от медицинския персонал е на възраст над 68 години и могат да напуснат системата. Хората работят защото пенсиите са ниски – за акушерките и медсестрите те са около – 300-400 лева, допълни тя.

От КНСБ настояват да бъде повишен бюджетът на клиничните пътеки от догодина с 600 млн. лева и за първи път да бъде регламентирано каква част от сумите по клиничните пътеки отива за заплащане на медиците.

Средствата за здравеопазване за следващата година ще бъдат повече, каза пред журналисти преди два дни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. В края на октомври ще бъде одобрен проектът на закона за държавния бюджет, включително и на бюджета на НЗОК, добави Ананиев, но не се ангажира с колко повече ще бъдат средствата.

Информацията за колективни оставки на медицински сестри в столична частна болница и в МБАЛ-Карлово министър Ананиев окачестви като притеснителна и изрази намерение в близките дни да се срещне с ръководствата на лечебните заведения. До края на месеца ще получим информацията за увеличението на възнагражденията в болниците, тъй като увеличението на средствата за дейност е от 1 юли, отчетите се правят през август и информацията идва през септември.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Два мача от родния шампионат в деня на Изпълкома

Две срещи от 13-ия кръг на efbet Лига ще се проведат днес, петък 18 октомври. ...

Симеон Славчев разкри корупционна схема на “Софийска вода”

Общинският съветник и председател на Политическа партия МИР инж. Симеон Славчев настоява кметът на София ...

Пожар в блок в столичния кв. Сердика

Пожар горя в жилищен блок в столичния квартал „Сердика“, съобщи news.bg. От МВР заявиха, че ...

Гришо пред победа №300 или загуба №200

Григор Димитров е изправен пред двоен „юбилей“ през следващата седмица. Най-добрият ни тенисист може да ...

Мъж бра ядове след среща със 17-годишна в хотелска стая

21-годишен мъж е задържан за грабеж чрез примамка в Бургас, съобщиха от пресцентъра на МВР. ...

Лекари забравиха пациентка в скенер

70-годишната Асенка Христова е била забравена 6 часа в скенера в болницата в Павликени, съобщи ...