Home » Бизнес » Масов фалит на авиокомпании

Масов фалит на авиокомпании

Поредната икономическа криза е на прага, предупреждават анализатори. Редица фактори за нейното идване вече са налице, а други тепърва ще виждаме. Авиацията е отрасълът, който през последните 10 години набра значителна скорост. Разви се най-вече в Азия, където за кратко време се появиха много на брой нискотарифни авиокомпании. В последно време обаче се наблюдава обратния процес – фалит на все повече компании. Последният доклад на Meждyнapoднoтo бюpo зa aвиaция (Іntеrnаtіоnаl Вurеаu оf Аvіаtіоn) към края на септември 17 авиокомпании са подали заявления за защита от кредитори, а последните дни това са направили и фpeнcĸитe Аіglе Аzur и ХL Аіrwауѕ, гepмaнcĸaтa Flуbmі и Аdrіа oт Cлoвeния.

Причината да се наблюдава такъв пик на фалитите именно през септември е, че летният сезон вече е отминал и компаниите се сблъскват с дълговата натовареност, спад на приходите, дефицит на паричните средства, повишаване цената на керосина, поскъпването на долара.

Силните авиокомпании пък се възползват от фалита на по-слабите и малките и изкупуват техните машини и лотове на по-ниски цени.

За фалита на част от авиокомпаниите фактор е и спирането от полети на самолетите Воеіng 737 МАХ в резултат на двете катастрофи на този модел. Част от превозвачите бяха заложили именно на него.

Спадът в авиационния сектор започна още в началото на 2018 г. Той най-вероятно ще изпадне в още по-тежка криза през идната година, като се има предвид спадът на световната икономика, прогнозират анализатори.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Манолова: Има измама, но съдът отказа да брои бюлетините

Подадох жалбата заради справедливостта, защото се подиграват с избирателите, защото злоупотребяват с техните права. Наистина ...

БДЖ обявява конкурс за пътепис на тема „Разходка с влак”

Разходката сред природата през почивните дни винаги е приятна, а някои любопитни туристически дестинации са ...

Шампионът на Норвегия иска крило на ЦСКА

Норвежкият шампион Мьолде проявява интерес към крилото на ЦСКА Едвин Джеси. Ганайският национал игра под ...

Хърватски вестник: Курц до Загреб с икономична класа, а Борисов – с Airbus

България, заедно с Румъния и Хърватия, е сред бедните страни членики на ЕС. Австрия пък ...

Сгъваем електрически скутер за $1

През последните години автомобилните изложения се промениха доста и все по-често насочват вниманието към алтернативните ...

Корупцията в Русия: вездесъща и много устойчива

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Корупцията ...