Home » България » Мариян Попов ли става бос на хазарта?

Мариян Попов ли става бос на хазарта?

Мариян Попов ли ще диктува в хазарта като председател на Държавната комисия по хазарта /ДКХ/?, попитаха от бранша. Според тях длъжността председател на ДКХ по закон изисква високи морални и нравствени качества, както и професионализъм.

Веднага след назначението, Мариян Попов злоупотребява с поста си, разкриват още запознати. Той повежда битка в защита на игрална зала „Сезам“, намираща се на „Петте кьошета“, за което получава колосална сума, отбелязва сайтът „19 минути“.

За игралната зала има подаден сигнал, че ѝ липсва отстояние 300 м. от 20-то Основно училище „Тодор Минков“. Игралната зала няма необходимото отстояние, но Попов срещу допълнителна месечна крупна сума от оборота й, поема ангажимент да не я затваря и да не отнема нейният лиценз за организиране на хазартни игри, твърдят от бранша.

Мариян Попов продължава да злоупотребява със служебното си положение, провеждайки срещи с организатори на хазартни игри от Бургаския регион, за да ги рекетира с такса спокойствие. Срещу 1000 лв. на месец от игрална зала Попов, урежда безпроблемни проверки на отчитащите се зали.

Преди да поеме управлението на ДКХ, Мариян Попов дълги години е главен секретар в същата структура. През 2015 г. провежда скандален конкурс за разпределението на сумата от 2 000 000,00 лв. Сумата е събрана за финансиране на проекти на юридически лица с нестопанска цел /НПО/, определени за осъществяване на общественополезна дейност, за дейности за социално отговорно поведение от парични вноски регламентирани в чл. 10А от Закона за хазарта.

Със Заповед № З-305/05.01.2015 г. Мариян Попов е определен за ръководител на комисията по оценяването и подборът на проектните предложения. От Попов зависи избора на печеливши НПО, между които ще се разпредели сумата от 2 000 000,00 лв. Мариян Попов създава четири НПО, които в последствие да предложи за финансиране:

  • Инвестиции и ресурси за човека

  • Център за превенция от вредни навици

  • Младежите с лице към Европа

  • Заеми мястото си в Европа

От информацията за тези сдружения от Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел при Министерството на правосъдието (ЦРЮЛНЦ) и от фирмените им дела в СГС става ясно, че са на лица от ромски произход, регистрирани са в последният момент и нямат никакви познания в областта на хазарта. Регистрирането в последния момент показва, че са създадени специално за конкурса, а със собствеността на лица от ромски произход се прикрива реалният им собственик.

На 11.12.2015 г. е одобрено финансиране на седем дружества, като с Решения №: Н-42, Н-48, Н-53 и Н-55 е одобрено финансирането на проектите на създадените от Попов НПО със суми на обща стойност над 1 000 000,00 лв., както следва:

  1. Сдружение „Младежи с лице към Европа“ – 279 920, 05 лв. за проекта си „Ефектът от хазарта – какво знаем за него?“.

  2. Сдружение „Център за превенция от вредни навици“ – 283 486, 30 лв. за „Не – зависимост – превенция и лечение на хазартната пристрастеност“.

  3. Сдружение „Заеми мястото си в Европа“ – 252 201, 64 лв. за проекта „Хазартът през призмата на социалната отговорност“.

  4. Сдружение „Инвестиции и ресурси за човека“ – 246 543, 35 лв. за проекта си „Живот без хазарт“.

След подаден сигнал до О. Митев – председател на комисията по хазарта, относно съмнителните обстоятелства свързани с конкурса, финансирането към четирите дружества е спряно. Така планът за незаконното усвояване на над 1 000 000,00 лв. от Мариян Попов е стопиран в последният момент.

Кариерата на Мариян Попов в Министерство на финансите е белязана от закононарушения, извършени чрез злоупотреба с власт и служебно положение и непрестанен стремеж за осребряване на заеманата от него длъжност, а в ДКХ и със зависимостта му към определени организатори на хазартни игри.

Преди назначаването му в ДКХ, Мариян Попов е дългогодишен служил в Инспектората към Министерство на финансите, там също е заемал длъжност, с която се е очаквало да противодейства на корупцията и закононарушенията в системата на Министерство на финансите.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Десетки казаха последно сбогом на Жорж Ганчев

Последно „сбогом“ с политика Жорж Ганчев си взеха десетки интелектуалци, спортисти и публични личности. Те ...

Няма такава държава

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Вече ...

Треньорът на Марибор: Лудогорец е фаворит

Старши треньорът на Марибор Дарко Миланич беше доволен от футболистите си след нулевото равенство срещу ...

Варна е кино и любовна лудост

От днес, 23 август, морската столица се превръща в световна сцена на киното. Фестивален и ...

Да убием лекаря

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Върху ...

Мечка уби конете на депутат

Депутат от долната камара на руския парламент – Държавната дума, разкри, че мечка е убила ...