Home » България » Мариян Попов ли става бос на хазарта?

Мариян Попов ли става бос на хазарта?

Мариян Попов ли ще диктува в хазарта като председател на Държавната комисия по хазарта /ДКХ/?, попитаха от бранша. Според тях длъжността председател на ДКХ по закон изисква високи морални и нравствени качества, както и професионализъм.

Веднага след назначението, Мариян Попов злоупотребява с поста си, разкриват още запознати. Той повежда битка в защита на игрална зала „Сезам“, намираща се на „Петте кьошета“, за което получава колосална сума, отбелязва сайтът „19 минути“.

За игралната зала има подаден сигнал, че ѝ липсва отстояние 300 м. от 20-то Основно училище „Тодор Минков“. Игралната зала няма необходимото отстояние, но Попов срещу допълнителна месечна крупна сума от оборота й, поема ангажимент да не я затваря и да не отнема нейният лиценз за организиране на хазартни игри, твърдят от бранша.

Мариян Попов продължава да злоупотребява със служебното си положение, провеждайки срещи с организатори на хазартни игри от Бургаския регион, за да ги рекетира с такса спокойствие. Срещу 1000 лв. на месец от игрална зала Попов, урежда безпроблемни проверки на отчитащите се зали.

Преди да поеме управлението на ДКХ, Мариян Попов дълги години е главен секретар в същата структура. През 2015 г. провежда скандален конкурс за разпределението на сумата от 2 000 000,00 лв. Сумата е събрана за финансиране на проекти на юридически лица с нестопанска цел /НПО/, определени за осъществяване на общественополезна дейност, за дейности за социално отговорно поведение от парични вноски регламентирани в чл. 10А от Закона за хазарта.

Със Заповед № З-305/05.01.2015 г. Мариян Попов е определен за ръководител на комисията по оценяването и подборът на проектните предложения. От Попов зависи избора на печеливши НПО, между които ще се разпредели сумата от 2 000 000,00 лв. Мариян Попов създава четири НПО, които в последствие да предложи за финансиране:

  • Инвестиции и ресурси за човека

  • Център за превенция от вредни навици

  • Младежите с лице към Европа

  • Заеми мястото си в Европа

От информацията за тези сдружения от Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел при Министерството на правосъдието (ЦРЮЛНЦ) и от фирмените им дела в СГС става ясно, че са на лица от ромски произход, регистрирани са в последният момент и нямат никакви познания в областта на хазарта. Регистрирането в последния момент показва, че са създадени специално за конкурса, а със собствеността на лица от ромски произход се прикрива реалният им собственик.

На 11.12.2015 г. е одобрено финансиране на седем дружества, като с Решения №: Н-42, Н-48, Н-53 и Н-55 е одобрено финансирането на проектите на създадените от Попов НПО със суми на обща стойност над 1 000 000,00 лв., както следва:

  1. Сдружение „Младежи с лице към Европа“ – 279 920, 05 лв. за проекта си „Ефектът от хазарта – какво знаем за него?“.

  2. Сдружение „Център за превенция от вредни навици“ – 283 486, 30 лв. за „Не – зависимост – превенция и лечение на хазартната пристрастеност“.

  3. Сдружение „Заеми мястото си в Европа“ – 252 201, 64 лв. за проекта „Хазартът през призмата на социалната отговорност“.

  4. Сдружение „Инвестиции и ресурси за човека“ – 246 543, 35 лв. за проекта си „Живот без хазарт“.

След подаден сигнал до О. Митев – председател на комисията по хазарта, относно съмнителните обстоятелства свързани с конкурса, финансирането към четирите дружества е спряно. Така планът за незаконното усвояване на над 1 000 000,00 лв. от Мариян Попов е стопиран в последният момент.

Кариерата на Мариян Попов в Министерство на финансите е белязана от закононарушения, извършени чрез злоупотреба с власт и служебно положение и непрестанен стремеж за осребряване на заеманата от него длъжност, а в ДКХ и със зависимостта му към определени организатори на хазартни игри.

Преди назначаването му в ДКХ, Мариян Попов е дългогодишен служил в Инспектората към Министерство на финансите, там също е заемал длъжност, с която се е очаквало да противодейства на корупцията и закононарушенията в системата на Министерство на финансите.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Безумен скандал между съпрузи разтърси ефира (СНИМКИ)

Пореден бурен скандал раздра ефира на Нова телевизия. След като миналата седмица една от двойките ...

Чернобил е сериалът с най-висок рейтинг в историята

Едва дни след финала на най-успешния телевизионен сериал до момента – „Игра на тронове“, върха ...

Влак прегази мъж край Сливен

Мъж е загинал, след като е бил премазан от пътнически влак край Сливен късно снощи, ...

Тереза Мей подава оставка утре

Британският премиер Тереза Мей се очаква да обяви оставката си утре, на 24 май, заради ...

Лудогорец с оферта към играч на Бенфика

Лудогорец е направил оферта за бразилския нападател Лукиняс от Авеш, пише португалското спортно издание „А ...

Четирима пострадаха на път за погребение

Четирима души пострадаха в пътен инцидент на пловдивския булевард „Марица Юг“ на път за погребение. ...