Home » Свят » Мария Габриел и останалите: ето кой за какво ще отговаря

Мария Габриел и останалите: ето кой за какво ще отговаря

В новата ЕК българската еврокомисарка Мария Габриел ще отговаря за Иновациите и младежта. Как са разпределени останалите ресори? И какво е новото в тази Европейска комисия?

Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен обяви ресорите на своите еврокомисари и задачите на новите заместник-председатели. Представителите на Дания, Холандия и Латвия ще имат двойна функция – те ще са еврокомисари и изпълнителни заместник-председатели на ЕК, отговарящи за една от трите основни теми в дневния ред на новоизбрания председател. Датчанката Маргрете Вестагер поема Дигиталните технологии и конкуренцията, холандецът Франц Тимерманс – Защитата на климата, а бившият латвийски премиер Валдис Домбровскис – Икономиката и социалните въпроси.

Всъщност заместник-председателите на ЕК ще са общо осем. Освен изпълнителните трима, ще има и още пет: испанецът Жозеп Борел става върховен пълномощник по въпросите на външната политика и политиката на сигурност, чехкинята Вера Йоурова поема ценностите и прозрачността, гръкът Маргаритис Схинас – „Съхраняването на европейския начин на живот“, словакът Марош Шефчович ще отговаря за междуинституционалните връзки. А хърватката Дубравка Шуица, бивша кметица на Дубровник, поема новия ресор „Демокрация и демография“.

Задачите на Мария Габриел

Сред „старите зайци“ наред с белгийския външен министър Дидие Рейндерс („Правосъдие и правова държава“), бившия италиански премиер Паоло Джентилиони („Икономика“) и австриеца Йоханес Хан с вече десетгодишен стаж в ЕК („Бюджет и администрация“), е посочена и Мария Габриел – най-младата досегашна членка на Европейската комисия, на която се поверяват младежта и иновациите, както и културата. както обясни Урсула фон дер Лайен, българската еврокомисарка ще работи за създаването на нови перспективи за младото поколение.

А новаците? Сред тях е финландката Юта Урпилайнен, която е първата жена-комисар от Финландия – тя ще отговаря за международното партньорство. Специален еврокомисар за Африка повече няма да има. 28-годишният литовец Виргиниус Синкявичюс, който измества 40-годишната Мария Габриел като най-млад член на Комисията, поема темите „Околна среда и океани“. Малта ще бъде представлявана от социоложката Хелена Дали – дългогодишна депутатка в родината си, известна и като бивша мис и филмова звезда, както посочва германският вестник „Билд“. Тя е предвидено да отговаря за равноправието.

Новата ЕК встъпва в длъжност на 1 ноември

Урсула фон дер Лайен спази обещанието си, че поне половината от екипа ѝ ще са жени – дамите в новата ЕК са 13, а мъжете – 14. Средната възраст на еврокомисарите е 55,9 години, а 19 от 27-те членове влизат за първи път в Комисията. Повечето имат богат опит в изпълнителната власт. 20 от членовете на Комисията вече са били министри или министър-председатели в родината си.

В следващите седмици предстоят изслушванията на номинираните в съответните тематични комисии на Европейския парламент – един вид интервюта за работа, в рамките на които евродепутатите ще установяват дали комисарите познават достатъчно добре сферата, за която ще отговарят, както и дали са подходящи за задачите, които ще им бъдат възложени. Гласуването на пълния състав на ЕК трябва да се състои преди 1 ноември, когато тя встъпва в длъжност.

Белгия
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Полк. Красимир Станчев е новият началник на НСО

Полк. Красимир Станчев е новият началник на Националната служба за охрана. Президентът Румен Радев е ...

Полфрийман излезе от затвора, предадоха го на миграционните власти

В 15.43 минути Джок Полфрийман излезе от сградата на Централния софийски затвор под конвой на ...

17 години затвор за дивак от Карнобат, врязал автомобила си в тълпа

Бургаският окръжен съд осъди Атанас Динков от Карнобат на 17 години затвор за зверската катастрофа ...

Русия работи за среща между Помпео и Лавров

В момента се работи по среща между руския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар ...

Евтини полети по всички дестинации

Новата промоционална кампания на националния превозвач стартира за всичките си директни полети. До 30 септември ...

Убийството не е право на човека

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Има ...