Home » Видео » Манол Глишев: Прокурорски райх ли сме? (ВИДЕО)

Манол Глишев: Прокурорски райх ли сме? (ВИДЕО)

Проблемът с Иван Гешев е неколкопластов. Първо той е единствен кандидат и твърде шумно и институционално одобряван. Организации и подорганизации на властта изразяват спонтанното одобрение на колектива към другаря кандидат. Това е спомен от недалечното минало и е доста подозрително. След това имаше едно изказване, което е в тон и на негови колеги. „Аз не вярвам много в разделението на властите“, каза той. Разделението на властите е една стара максима от около 300 години. Ако властите не се наблюдават една друга, а се влеят в една обща, в крайна сметка ще страдаме, защото няма как да се защитим. Това коментира в студиото на ФАКТИ поетът и участник в протестите срещу номинацията на Иван Гешев за прокурор Манол Глишев.

„Имаше едно съзвучно изказване на министър-председателя Борисов, че „прокуратурата е независима власт“. Това е абсурд, защото в класическото разделение на властите има съдебна, но прокурорска власт няма. Какво се получава – имаме един изцяло нов тип държава, вече не бих я нарекъл република, в който има прокурорска власт и няма разделение на властите. Ние какво сме прокурорски райх? На мен това не ми харесва и затова протестирам.

Освен това Гешев имаше и един гръмък неуспех, по-скоро потулен неуспех при разследването с КТБ. В този смисъл този човек да е кандидат за главен прокурор… ами то става много изгодно човек да е престъпник“, каза Глишев.

„Гешев е само последната капка в морето. То не беше некадърния ремонт на София, некадърно управление на страната, от безконтролното изсичане на лесовете, замърсяването на реките и плажовете, винаги всичко е законно, няма нищо нередно, обикновеният гражданин, който отбелязва нередност – той е виновен, бедността в България расте“, аргументира участието си в протеста с искане за оставка на правителството поетът.

Според него липсата на масовост при протестите може да се обясни с това, че днешните българи са резултат от „над 70 години негативна селекция“.

„От 9 септември 1944 г. до днес ние сме учени, че преклонената главица сабя не я сече. Учени сме на недоверие, разочарование, липса на солидарност, подозрителност и в този смисъл хората не вярват, че има сила, която да свали, което и да е сегашно правителство“, смята поетът и преводач.

„Математически е възможно да има нов кмет в София, но не е вероятно. Провалът или успехът на Фандъкова вече е предречен. Или Борисов иска да спечели тези избори и ще впрегне цялата си машина, за да ги спечели или точно както в случая с Радев ще впрегне цялата машина, за да не ги спечели и да слезе плавно от власт и безнаказано. Уговорката вероятно вече се е състояла. Дали Фандъкова ще остане кмет или не, дали Манолова ще стане или няма да стане кмет, някъде в някой кабинет вече е уговорено, а те двете не се различават помежду си. Ще управляват София еднакво и ужасно. Изборите се случват в условия, създадени от ГЕРБ“, коментира Глишев.

Той смята, че за лустрация не е късно и тя би имала позитивен ефект върху обществото.

За скандала в БНР, за това как приема номинацията си в категория „Поезия“ на Литературен клуб „Перото“, докъде би стигнал в прозаичния жанр, на мястото си ли е българската интелигенция, гледайте целия разговор с поета Манол Глишев във видеото:

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Да изберем експерт, а не прокурор за шеф на КПКОНПИ

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. На ...

„Волга“ в насрещното по АМ „Тракия”

Нов случай на безумно шофиране – в насрещното по магистралата „Тракия”, край Стара Загора. Това ...

Защо няма оцелели: 3 трупа след катастрофа в Силистра

Водачите на двата автомобила са били с дългогодишен опит. Участниците в инцидента са били с ...

Качулки натръшкаха сина на Найден Милков, хванаха го надрусан на мотор

Синът на бившия местен политик бизнесмен, фолк певец и един от създателите на „Първа частна ...

Сръбски депутат замеси България в шпионския скандал

В ефира на държавната сръбска телевизия депутатът от Народната скупщина Милован Дрецун обвини България, че ...

Volkswagen няма да строи завод до бойно поле

Главният изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Дис защити решението на компанията да отложи евентуалното строителство ...