Home » България » Мамят българи в чужбина със застраховките при наемане на автомобил

Мамят българи в чужбина със застраховките при наемане на автомобил

Мамят българи в чужбина със застраховки при наемане на автомобил при тъй наречения „рент-а-кар“. Компании начисляват скрити такси и надценени разходи за щети,сигнализират зрители на NOVA след лятната им почивка в чужбина.

Жалбите това лято след наемане на коли под наем при почивка в чужбина растат, показват данните на контролните органи. Най-често на шофьорите се начисляват скрити такси, застраховки или разходи за щети, които дори не са причинили. При онлайн резервациите цената на услугата може да набъбне от редица допълнителни такси – като такса „млад шофьор”, такса „навигация”, такса „детска седалка” или такса „втори шофьор” например.

При последната си почивка в Испания Владимир Стефанов взема кола под наем. При резервацията в интернет плаща 350 лв. за 10 дни. След като се връща в България –изненадващо от картата му е изтеглена сума.

„Карах 10 дни внимателно, върнах я без драскотина, и след седмица от картата ми бяха изтеглени 250 евро – малко повече от това, което платих за наемане на автомобила, на основание пълната застраховка на колата за тези 10 дни”, разказва Владимир Стефанов.

При резервацията в интернет Владимир категорично отбелязва, че не иска да плаща за застраховка. Въпреки това такава такса му е начислена.

„Служителят 2-3 пъти повтори, че той има нова кола, тя има застраховка, аз 2-3 пъти повторих, че аз не искам да я плащам и накрая той ми каза, че няма друга кола. В самия приемно-предавателен протокол на колата – имаше изписана обща застрахователна стойност на колата, сума на застраховката за 10 дни и сума за наема. Но това са неща, които не са се попълвали на ръка, а са част от формуляра, т.е. аз, искайки да взема кола, трябва да го подпиша, без да има значение дали искам, или не”, обяснява Владимир Стефанов.

Сумата за незадължителната застраховка, която Владимир отказал, била изтеглена дори след като рент-а-кар фирмата му върнала депозита.

„На практика след като приключваме договорните отношения с възстановяването на депозита, те абсолютно незаконно оперират с картата ми. Аз получих два отказа от компанията да ми бъде възстановена сумата и след втория отказ написах един имейл, в който предупредих, че ще ги съдя”, обяснява Владимир.

Така услугата за него набъбва двойно. Напомпването на цената със застраховки и скрити такси е сред най-честите жалби, които получават в Европейския потребителски център.

„Много е важно, когато искаме да наемем кола, да проверим какво включва основната цена – такса „наем”, и дали има и колко ще ни струват други услуги. Например има услуги като „седалка за дете” или „навигация” или „втори шофьор”, младите шофьори, които са под 25 години също се налага да плащат допълнителна такса”, обяснява Соня Спасова, председател на ЕПЦ.

„Най-често се злоупотребява в ситуация, в която си мислим, че имаме застраховка, а реално да нямаме. Затова трябва да проверим фирмата, полицата от застрахователя, за да сме сигурни, че сме застраховани на пътя”, обясни адвокат Илия Тодоров.

Рискът от скрити такси е най-сериозен, когато цената на услугата е нереално ниска, разказва управителят на една от големите рент-а-кар компании у нас.

„Средната цена в България варира между 15 и 25 евро на автомобил – от малък и среден клас. Има конкурентни, които се включват с цени от 2-3 евро на ден – тази цена означава, че те ще наваксат разликата с някакви други такси и удръжки за несъществуващи щети. Най-дразнещи такси са, когато върнете автомобила и ви кажат, че дължите такса за почистване на автомобила, която може да стигне до 50 евро, а услугата е много по-евтина. Тези такси ги има някъде в договора, но те са написани с малък текст, клиентът трудно може да се ориентира. 90 % от клиентите не четат пълните условия на договора, а се подписват директно”, обяснява Даниел Нишков.

Освен със скрити такси, депозитът олеква и от удръжки за щети, които не сме причинили, показват жалбите в комисията.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Харакири за Ферари: Верстапен спечели феноменалното състезание в Бразилия

Пилотът на Ред Бул Макс Верстапен спечели може би едно от най-интригуващите състезания през сезона ...

Харакири за Ферари: Ферстапен спечели феноменалното състезание в Бразилия

Пилотът на Ред Бул Макс Ферстапен спечели може би едно от най-интригуващите състезания през сезона ...

Прекъснахме черната серия: България би Чехия

България записа пъва победа в квалификациите за Евро 2020. „Лъвовете“ спечелиха с 1:0 домакинството си ...

Млад полицай почина по време на лов

Млад мъж е починал по време на лов в Брезнишко, научи „Струма“. Трагедията се е ...

Кметът на Полски Тръмбеш: Никога не е имало такъв натиск, както при Борисов

„Отминалите местни избори нямат нищо общо с който и да е предишен избор. Много от ...

KT Подкрепа срещу орязването на болничните

КТ „Подкрепа“ категорично възразява срещу опитите българските работници да бъдат оставени без всякакви приходи именно ...