Home » България » Майка на болно бебе подлуди лекари и социални
Майка на болно бебе подлуди лекари и социални
Майка на болно бебе подлуди лекари и социални

Майка на болно бебе подлуди лекари и социални

Лекари и социални работници в Пазарджик се видяха в чудо, след като дни наред бяха разигравани от родителите на двуседмично бебе, болно от пневмония, и най-накрая се наложи пеленачето да бъде настанено в приемно семейство, за да се полагат грижи за оздравяването му. Тогава бащата засипва социалните работници със заплахи, а от дирекция „Социално подпомагане“ сигнализират полицията и прокуратурата.

Наложи ни се да отнемем детето от родителите и да го настаним в приемно семейство точна на Бъдни вечер, разказа директорката на „Социално подпомагане“ Радка Кежева.
До крайната мярка се прибягва, след като нищо друго не е помогнало, а животът и здравето на детето са били застрашени. В момента то е и под полицейска закрила.

Преди това обаче в Областната болница се разиграват драматични сцени. Роденото на 6 декември момиченце е прието с двустранна бронхопневмония на 20 декември. На следващия ден медици сигнализират, че 16-годишната майка иска да напусне болницата с детето, за да прекара празниците с бащата, с когото живее на семейни начала. При майката отиват социален работник, шефката на „Закрила на детето“ Николета Узунова и Радка Кежева, за да я увещават да остане в болницата до излекуването на бебето. Многократно тя отказва и тръгва, те я молят да се върне и така, докато родилката се съгласява и остава.

На 24 декември обаче майката бяга от отделението и отнася пеленачето заедно с абоката на ръчичката, а то все още е критично зле. По спешност социалните викат на помощ полиция и тръгват да търсят момиченцето, за да го върнат в отделението. Намират го на моста на Марица да се вози в самоделната рикша на бащата, която той тегли с велосипед. Майката също е там. Предлагат да я закарат с патрулката до болницата. Тя отказва, но уверява, че ще отиде сама.

„Действително дойде в Спешно отделение, където аз и колегите я очаквахме, разказва Кежева. Там обаче в присъствието на всички медици от дежурната смяна закрещя, че не го иска това дете и ще го остави. Те бяха възмутени – като иска, да си ходи, но защо не го е оставила в болницата, за да го лекуват?! Това наложи бебето да бъде насочено към Второ детско, защото там има възможност да остане и самичко. То вече имаше още един проблем – кръвоизливи в очите. Предложихме и спешен прием в Комплекса за социални услуги, където пак можеше да са под специални грижи за празниците – все пак това е болно новородено. В интерес на истината, мъжът настояваше за същото. А тя си тръгна. Така се наложи ние да пренасяме детето от кабинет на кабинет за задължителните прегледи. Всичко приключи към 19,00 часа и момиченцето пак беше прието. Всички бяха възмутени – и лекари, и чакащи пациенти – как може майка да изостави бебе на дни в това състояние?!“

Кежева обяснява, че детето не е отнето. То е поставено под полицейска закрила и е поверено на приемно семейство, за да му се даде шанс да се възстанови и укрепне. За отнемане засега не се мисли – това е много, много крайна мярка. Жената има право да се вижда с чедото си, с нея работят специалисти и дори я убеждават да си го вземе, когато то оздравее. Защото каквито и да са родителите, няма по-добро място от семейната среда за всяко дете.

На 2 януари те са посетили „Закрила на детето“, предложено им е да подпишат заявление, че искат да си вземат момиченцето. Изненадващо, майката и бащата отказали да подпишат.

Източник: marica.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Откриха труп на мъж при гасене на пожар

В Оперативния център при РД ПБЗН – Пазарджик около 14.30 часа вчера е получено съобщение ...

Крадецът, скочил от тераса, се оказа полицай

31-годишният мъж, който беше задържан за кражба в Димитровград, при която си счупи крака е ...

Прокуратурата подхвана доктора, поставял стентове на здрави хора

Окръжната прокуратура в Пазарджик се е самосезирала след разследването на Нова телевизия за д-р Петър ...

Турчина остава в ареста

Окръжен съд – Благоевград днес определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на Румен Методиев, ...

Стажанти от ГДГП положиха клетва (СНИМКИ+ВИДЕО)

„Вашата задача е изключително отговорна. От утре встъпвате в практиката, част от Вас ще отговарят ...

МВР: Оранжев код за порой в петък

От НИМХ-МОН за 4.10.2019 г. е обявен жълт код за валежи от дъжд, след обяд ...