Home » България » Лоши времена настанаха за събирачите на дългове
Лоши времена настанаха за събирачите на дългове
Лоши времена настанаха за събирачите на дългове

Лоши времена настанаха за събирачите на дългове

През първите шест месеца на годината обемът нововъзложен дълг търпи осезаем спад от над 47% в сравнение със същия период на миналата година. Ако за периода януари-юни 2017 г. на колекторски агенции са възложени дългове за 1,416 млрд. лева, то година по-късно те вече са за 743,9 млн. лева.  Това посочват от Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ) в анализа си за първите шест месеца на годината.

Данните са от проучване на независимия институт за маркетингови изследвания Ипсос България по поръчка на Асоциацията и обхваща обработваните дългове от всички компании, членове на асоциацията, които представляват 80% от сектора, пише dir.bg.

На фона на двойния спад на обема възложени задължения се наблюдава и голямо понижение в броя им – над три пъти. За първото шестмесечие на 2018 г. те са 636 хиляди, докато през същия период на 2017 г. са били малко над 1,94 милиона.

„Тази осезаема промяна в обемите на възложените за събиране дългове е резултат от твърдата политика на ЕС за стабилизиране на портфейлите на банките чрез изчистване на старите дългове и на процеса на консолидация в банковата система, който активно върви у нас през последната година. И в двата случая банките пристъпват към продажба на задълженията, а не към тяхното възлагане“, коментира Райна Миткова, председател на Асоциацията.

Лоши времена настанаха за събирачите на дългове

Източник: www.blitz.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар