Home » Мнения » Левицата пое по пътя на десницата

Левицата пое по пътя на десницата

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Животът поднася какви ли не изненади – Елена Йончева и Сергей Станишев се изправиха един срещу друг в битка кой ще оглави партийната листа за евродепутати. От около два месеца се говореше, че лидерът Корнелия Нинова е заложила на Йончева да бъде водач на евролистата. Социалисти твърдяха, че не искала да чуе за Станишев и че той може да изпадне „извън борда“ и изобщо да не е сред кандидатите за евродепутати. И тази интрига взе, че се сбъдна.

Така президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) изпадна от водаческото място, а както е тръгнало – ще изпадне и от листата на червените. Независимо че има почти толкова номинации от местните структури, колкото Йончева – 220:266.

След тайно гласуване на партийния пленум в неделя и няколко часа спорове журналистката и говорителка на БСП Елена Йончева спечели с 95 гласа лидерското място в евролистата срещу 75 за Станишев. Той предложил да се избере и вторият в листата и така левицата да излезе единна и да не дава повод за злорадстване от ГЕРБ. Йончева го е подкрепила, като е казала, че е хубаво още отсега да е ясно кой ще е на първите две места в листата. Нинова обаче била категорично против.

Нещо повече. В заключителната си реч пред пленума лидерката на БСП даде да се разбере, че

Станишев може изобщо да не бъде включен в евролистата

Явно разминаванията със Станишев по Истанбулската конвенция и Пакта за миграцията още не са преглътнати. Нинова напомня на социалистите: „Сергей получи нашата номинация, нашето признание и сила, за да бъде отново президент на ПЕС, т.е. ние сме изразили уважението си към него. Но това по никакъв начин не обвързва постовете президент на европейското ни семейство и евродепутат от определена държава“. Като пример дава не кого да е, а председателя на ЕНП Жозеф Дол, който напусна Европарламента и се отдаде само на партийна дейност. Явно Нинова вижда Станишев в същата роля – лидер на ПЕС, но не и евродепутат.

Затова и мнозина от социалистите подозират Нинова в неискрени намерения спрямо Станишев, в разчистване на сметки и вътрешни гонения. Стигна се и до обвинения, че води партията към болшевизъм на принципа „който не е с нас, е против нас“.

„Как ще отидем на изборите, като си късаме ризите?“, питат опонентите й. И заявяват, че проблемът не е изобщо в кандидатурата на Елена Йончева, която не е член на БСП, а беше избрана за народен представител от гражданската квота. С избора й за водач на листата ръководството търси „разширяване на влиянието“ на левицата. От друга страна, ще използва като силен аргумент в кампанията прокурорското обвинение срещу Йончева.

„Елена обобщава образа на човек, който се бори за справедливост и свобода – две основни европейски ценности и ценности на БСП“, заявила Нинова пред пленума. Всичко това е прекрасно. Но остава да виси един съществен въпрос – като изпрати Йончева в Брюксел, където да се „бори“, на кого ще разчита вече соцлидерът да е „острието срещу корупцията“. Защото

в редиците на левицата са малцина биткаджиите

Нинова постигна целта си – изтласка назад представителите на предишното ръководство, отказа се от хората с опит и заложи на млади и нови лица. И заложи на политиката „Всичко започва от мен“. На фона на поредни съмнения за манипулации на вътрешнопартиен вот и междуособици БСП вярва в изборен успех.

Засега едно е неоспоримо – левицата отива на избори разединена. В соцпартията винаги е имало различни лобита, течения, разделения, но обикновено е успявала да „зарови томахавките“, да загърби различията си и да се обедини. Партията не можа да се разрои и след сформирането на партията на Георги Първанов – АБВ, в която се вляха най-близките до него социалисти. Сега като че ли ситуацията е по-различна. Левицата върви по стъпките на десницата, която след няколкогодишни драми тотално се разпадна, без да има изгледи някога пак да се обедини.

Противоборството между двете основни крила в БСП ще продължи, дори ще се засили, до следващия пленум през април, когато се очаква да е ясна цялата евролиста. И Нинова няма да отговори на най-важния въпрос – „Накъде е поела партията?“. Особено след като напусна мястото за правене на реална политика – парламента.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Български Boeing попадна в тежка турбуленция (ВИДЕО)

Самолет Boeing 737-300 на регистрираната в България авиокомпания ALK Airlines е попаднал в силна турбуленция, ...

Почина дъщерята на поетесата Маргарита Петкова

Дъщерята на поетесата Маргарита Петкова – Надежда Огойска, почина. За трагедията съобщи Петкова във Фейсбук: ...

ГЕРБ не се отзова на покана на БСП за субсидиите

Първата инициирана среща на БСП за намаляване на държавната субсидия на партиите от 11 на ...

Историческа визита на китайския президент в КНДР

Президентът на Китай Си Дзинпин ще направи историческа визита в Северна Корея през тази седмица, ...

Ямболия се удави в устието на Велека

53-годишен мъж от Ямбол се е удавил в устието на река Велека край село Синеморец, ...

Оръжие с огромна мощ е било тествано на Луната (СНИМКА)

Оръжие с огромна мощ е било тествано на Луната неотдавна. Това твърдят уфолози, забелязали необичаен ...