Home » България » Лепенка „Етикет за качество“ на кръчмата ще казва, дали да ядем в нея
Лепенка „Етикет за качество“ на кръчмата ще казва, дали да ядем в нея
Лепенка „Етикет за качество“ на кръчмата ще казва, дали да ядем в нея

Лепенка „Етикет за качество“ на кръчмата ще казва, дали да ядем в нея

Кръчмите, хотелите и другите туристически обекти ще могат да имат сертификат „Етикет за качество“, който да бъде издаван на тригодишен период и ще се връчва от министъра на туризма и ще бъде доброволен. Това е записано в подложените на обществено обсъждане вече месец промени в Закона за туризма, пише Монитор.

Сертификатът ще е допълнителна гаранция за качество на услугите в категоризираните и сертифицираните туристически обекти, както и за услугите, предоставяни от страна на туроператори и туристически агенти, пише в текста на предложените промени. Сертификатът ще бъде със срок на валидност 3 години от датата на връчването му. Отличените с етикета за качество ще бъдат проверявани ежегодно от комисия, определена от министъра на туризма, и при установени нарушения издаденият „Етикет за качество“ ще се обезсилва. Критериите, условията и редът за издаване на доброволния сертификат, както и предимствата за туроператорите/туристическите агенти и за туристическите обекти, сертифицирани с етикет за качество, ще бъдат установени в наредба, издадена от министъра на туризма.

Със законопроекта се уреждат правила за вписване на ски училищата в Националния туристически регистър. Детайлно е разписано кои са лицата, които могат да извършват дейност като ски училище, както и необходимите документи за стартиране на процедура по сертифициране. Режимът по сертифициране е с облекчени условия, като е предвидено заявление-декларацията да се разглежда от определени от министъра на туризма длъжностни лица, които с мотивирано предложение да предлагат откриване на процедурата по сертифициране на ски училището, в случаите когато документите отговарят на изискванията.

След откриване на процедурата комисия ще прави проверка на място, в която се включват и представители на Министерството на образованието и науката и на Министерството на младежта и спорта. С промените се регламентират общите изисквания за вписването им и сертифицирането на училищата. Те са общо 4, като сред тях са наличието на персонал с изискуемата професионална и езикова квалификация и осигурени подходящи оборудване и условия за обучение по снежни спортове съгласно изискванията на наредбата.

С промените се предвижда още регламентиране на статута на националните курорти, и се разширява и детайлизира правната уредба по отношение на приложимите критерии и изискванията към дейността им. В редакцията на закона, с допълнение в дефиницията се допуска освен селищните образувания с национално значение, и други курорти от национално значение, определени за такива по реда на Закона за здравето, да бъдат обявени за национални курорти. По отношение на лицата, които ще извършват дейност в местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения на територията на националните курорти, е регламентирана насърчителна мярка да получават административни услуги по ЗТ в срокове, по-кратки с една втора от предвидените. Освен това правителството ще приема наредба за националните курорти по предложение на министъра на туризма.

Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Плажовете – пусти, но хотелите не свалят цените

Въпреки видимия спад на туристите по Българското Черноморие хотелиерите не смятат да намалят цените. Това ...

Българският туризъм: глупост, лакомия и мутренска наглост

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. „Всеки ...

7 куршума за първия приватизатор на Слънчев бряг

Конфликт с известни босове от СИК или спор с високопоставени политици са сред водещите версии ...

В Берковица откриват водопровод за минерална вода

Водопровод за минерална вода от село Бързия до град Берковица ще бъде открит на 2 ...

Дядо милионер глези Роси Иванова с екзотични почивки (СНИМКИ)

Една от най-красивите носителки на титлата „Мис България“ – Росица Иванова, замина с любовника си ...

Какво можем да си вземем от хотела, без да ни обвинят в кражба

Гостите на хотелите доста често взимат със себе си вещи, които всъщност не трябва да ...