Home » Любопитно » Лекари предупреждават: Пиенето на кафе може да е смъртоносно

Лекари предупреждават: Пиенето на кафе може да е смъртоносно

Кафето е една от най-разпространените напитки в цял свят. Милиони хора по света всеки ден стават с чаша кафе. Пиенето на напитката се е превърнало и в нещо като ритуал при социалните ни контакти. Учени от цял свят обаче ежедневно спорят за ползите и недостатъците за здравето от редовната консумация на кафе.

Повечето експерти се обединяват около твърденията, че тази напитка е полезна за здравето, ако се консумира обаче в умерени количества. Според ново проучване обаче то крие страшна опасност.

Пиенето на две или повече чаши кафе дневно увеличава риска от рак на белия дроб с 41%, дори при непушачи. Това е заключението на Американската асоциация за изследване на рака. След анализ на 17 научни статии, съдържащи данни за 1,2 милиона жители на Съединените щати и Азия, учените установиха, че не самото кафе убива белите ни дробове, а процеса на печене на зърната.

Лекари предупреждават: Пиенето на кафе може да е смъртоносно

Кафето провокира появата и развитието на тумори

Кафето увеличава риска от развитие на тумор в организма, смята кардиолог Юрий Серебрянски. 2-3 чаши кафе на ден е неприемливо голяма доза, която води до дисбаланс на нервната система. Вече е установено, че кафето води до колебания в кръвната захар, но също така влияе и върху имунната система по определен начин. А срив на имунитета от своя страна може да предизвика туморен растеж, добавя сърдечният лекар.

Все още не се знае точно какво предизвиква развитието на коварната болест. Учените търсят отговор, дълбоко изучавайки имунната система. Експертът отбелязва, че от тези региони на света, където се отглежда кафе, няма информация за масовата честота на рака. Но той остава категоричен, че все пак е по-добре да се намали консумацията на кафе.

Д-р Юрий Серебрянски съветва да се пие кафе, следвайки примера на италианците – от чаши за кукли, предназначени за една глътка. Изразът „чаша кафе“ трябва да се разбира буквално, подчертава лекарят.

Лекари предупреждават: Пиенето на кафе може да е смъртоносно

Така наречените кохортни изследвания, т.е. медицински наблюдения на определена група хора, позволяват да се прецени връзката между кафето и рака. При силно изпичане на зърната се образуват канцерогени, които могат да се натрупват. Тяхното влияние се засилва при други нездравословни навици – прием на алкохол, засилен стрес, нередовно и неправилно хранене. Макар че това доказателство не е желязно, все пак е добре да се променят навиците ви – да се откажете от силното кафе в полза на по-лека напитка, добавя д-р Александър Серяков.

Лекарят също така смята, че кафето може да провокира не само рак на белия дроб, но и рак на панкреаса и пикочния мехур. Има голяма опасност за вас, ако пиете силно кафе и то повече от пет чаши на ден.

Лекари предупреждават: Пиенето на кафе може да е смъртоносно

Сърце с ритъма на кафето

Кафето е един от продуктите, които силно влияят върху кръвното налягане. Сърдечните проблеми могат да бъдат фатални. Освен върху сърцето, кафето има огромно влияние и върху стомаха. То дразни стените на стомаха, особено ако го пиете на гладно, може да предизвика гастрит, казва онкологът Максим Зинкевич.

Онкологът Искандер Абдулин пък вярва, че не е вредно самото кафе, а начинът на неговото потребление.

Тази напитка се консумира предимно от жителите на големите градове – поради постоянен стрес и бързане. Пушачите, хората, които употребяват алкохол и водят заседнал начин на живот, пият чаша след чаша ароматно кафе. Спортистите и привържениците на здравословния начин на живот пък се опитват да се въздържат от кафето, защото практически осъзнават, че няма полза от тази напитка, добавя лекарят.

В същото време много медици, които са поддръжници на здравословния начин на живот, не виждат деня си без чаша кафе, така че проучването на американските учени е поставено под въпрос. Терапевтът Сергей Ануфриев отбелязва, че е трудно да се направят твърди научни заключения за връзката между кафето и рака на белия дроб. Проучванията по този въпрос се нуждаят от проверката на времето. Но все пак трябва да намалите дневната доза кафе, съветва zdrave.to.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Бизнесдама: Борис Джонсън ме захвърли като гремлин

Американската бизнесдама Дженифър Аркюри каза, че сърцето ѝ било разбито след приключването на приятелството ѝ ...

Паргов: Където е съгласието, там е победата

Злобата и омразата ще ни погубят. Това предупреди другарите си лидерът на БСП – София ...

Павел Колев: Левскарската общност не е единна

Изпълнителният директор на Левски – Павел Колев наруши мълчанието си и говори обстойно за сегашната ...

Ким Кардашиян надмина себе си, показа се по… (СНИМКА)

Ким Кардашиян често провокира с пошлост в социалните мрежи, но този път риалити звездата успя ...

Кметът на Полски Тръмбеш: Никога не е имало такъв натиск, както при Борисов

„Отминалите местни избори нямат нищо общо с който и да е предишен избор. Много от ...

Годишно Русия изнася оръжие за над 200 млрд. долара за Средния Изток

Всяка година Русия изнася за страни от Средния Изток оръжия и военно оборудване за над ...