Home » България » Легенда на бокса разказа играта на Кобрата: Той е пухкав и с коремче, съперниците му са амортизирани тюфлеци!
Легенда на бокса разказа играта на Кобрата: Той е пухкав и с коремче, съперниците му са амортизирани тюфлеци!
Легенда на бокса разказа играта на Кобрата: Той е пухкав и с коремче, съперниците му са амортизирани тюфлеци!

Легенда на бокса разказа играта на Кобрата: Той е пухкав и с коремче, съперниците му са амортизирани тюфлеци!

Цачо Андрейковски е истинска легенда в българския бокс, победил в много от двубоите си с нокаут. За годините, които е играл на ринга, е спечелил куп отличия. Той е 10 пъти шампион на България. Четирикратен носител на купата “Странджа”. Европейски шампион за младежи през 1974 г. Притежава една балканска титла.

Сребърен медалист от Европейските първенства в Катовице 75-та и Кьолн 79-та. Участвал е на две световни първенства и на две олимпиади. През 1982 г. става треньор на юношите в ЦСКА. Малко по-късно започва да съдийства на свободни двубои.

От над 40 години е треньор по бокс. Избиран е за най-добър съдия на Професионалната боксова лига.

Легенда на бокса разказа играта на Кобрата пред БЛИЦ: Той е пухкав и с коремче, съперниците му са амортизирани тюфлеци!

С Цачо Андрейковски говорим за най-актуалните теми от света на бокса. Бившият спортист споделя откровено вижданията си за състоянието на българския бокс, за успехите на Кобрата и Тервел и ще гледаме ли мач Кубрат Пулев – Антъни Джошуа.

– Г-н Андрейковски, какво е мнението Ви за бокса, който се изповядва в момента?

– Чувствителен съм на тема бокс, защото много го обичам и уважавам. Но тази му страна, която е подчинена на науката. Върл противник съм обаче на циганския бокс, тарикатщината и далаверата.

Циганският бокс, за който говоря, е много по-голям, по-масов и лесен спорт, а аз искам да проповядвам красивия и научния бокс, защото за мен той е религия. Доста години се боря с това. Явявам се като един Дон Кихот и се боря с мелниците. Не мога да пробия, защото онзи бокс е масов, лесен, скъп и продаваем и всичко опира до пари.

– Къде се намира в момента Кубрат Пулев на международната сцена?

– Чувам по телевизията, радиата и вестниците, че Кобрата е основен претендент за световната титла, но това съвсем не е вярно. Той е шампион в тежка категория, но на Европа, на IBF формацията в интерконтиненталната графа. Интерконтиненталният пояс значи, че класацията в тази версия започва от 15-то място надолу. Няма го в десятката, дори и до 15-тото място.

Легенда на бокса разказа играта на Кобрата пред БЛИЦ: Той е пухкав и с коремче, съперниците му са амортизирани тюфлеци!

Преди 4 години, когато Кобрата трябваше да играе с Кличко, се изказах в пространството. Всичките постижения на това момче са страхотни. Това за България, която има една шепа годни спортисти, да има претендент за световна титла в тежка категория, е страхотен успех. Но дотук. От тук натам ние нямаме никакви шансове. Не може един човек, който е лекоатлет и е скачач, да се засили и да скочи 2.50, ако преди това не е скачал 2 метра летвата. Има недостижими неща.

Още тогава това момче нямаше шансове и му го казах като приятел, офицер, цесекар и боксьор. Това, което е постигнал, е достатъчно. Нека да стане бизнесмен, да създаде семейство, нека да играе шах, защото той обича, нека да играе футбол, обаче да спре с бокса, защото е опасен спорт. Когато го правиш не когато и където трябва, той наистина е много опасен.

По време на първите му 20 победи не беше срещнал нито един истински боксьор. Това е заслуга на „Зауерланд“ и той направи една страхотна кариера с това 20 на нула, но никой не се замисля какви бяха победите. Той игра срещу дърти и амортизирани тюфлеци, които падаха, преди да ги ударят и не ставаха, когато паднеха.

Само срещу един от тях бра ядове. После се наложи да се прави на неударен на един крак. Това е циганията от спорта. Да се мерят при големите боксьори не могат. Нито този Фюри, нито нашето момче, да е живо и здраво. За големия бокс трябват други хора.

– Подходящ съперник ли беше Хюи Фюри?

– Хюи Фюри е малко по-добър от останалите, но също без такива качества. Вижте му класацията, какво е направил и как изглежда на кантара. Да не коментирам нашите, но това са британските цигани. Проследете и неговата кариера, той няма да стигне далеч. Фюри бе подходящ и това бе неговият апогей. Това е и причината да се съгласи да дойде на толкова километра на чужд терен. Не забравяйте, че те са цигани, а те върлуват в нашия спорт за съжаление.

– Ще се състои ли мач между Кубрат Пулев и Антъни Джошуа за титлата на IBF?

– От години аз твърдя, че такъв мач няма да има. Когато беше близо да се осъществи и двамата минаха на кантар, се оказа, че има причина мачът да не се изиграе – контузия на Кобрата. Има други прични за това мачът да не се осъществи и те са най-вече финансови. Една малка България не може да бъде интересна за големия свят на бокса, няма финансова изгода. Хората не искат да играят с Кубрат, защото боксът е спорт, в който един удар решава нещата.

Легенда на бокса разказа играта на Кобрата пред БЛИЦ: Той е пухкав и с коремче, съперниците му са амортизирани тюфлеци!

– Промоутърът на Антъни Джошуа заяви, че на Кубрат ще бъде даден шанс да премери сили с британеца.

– Може би. Ще се радвам, ако е така. Но, нали така се радвахме и когато искахме да се бие с Кличко. Тогава много искахме и го обвинявахме, че бяга, че се крие, че е лъжец и накрая, като се случи всичко, плахо Пулев се появи и каза: „Ние май малко избързахме с тоя мач. Не бях достатъчно готов“. Само си припомнете двамата как изглеждаха на кантара. Трениран, здрав, голям и изчистен боксьор и един леко пухкав, отпуснат и с коремче.

Легенда на бокса разказа играта на Кобрата пред БЛИЦ: Той е пухкав и с коремче, съперниците му са амортизирани тюфлеци!

– Пулев вече е на 37. Как се отразяват годините на физическата му форма?

– Бързината е дар Божи, с който хората се раждат. Или си бърз, или не си. Силното качество на Кобрата в бокса и като аматьор, и като професионалист беше бързината. Само че на тази възраст, на която е той, бързината изчезва. Не можеш да я поддържаш и постигнеш. Главното му оръжие става притъпено.

– Прогнозата Ви при евентуален мач между Кобрата и Джошуа?

– Още първият път казах, че мач няма да има. Оказа се, че са го измислили – травма, която не се доказа. Няма да има мач, никой не иска да играе с един човек, който не носи пари. Когато биеш един такъв човек, никого не биеш. Ако случайно има мач, това би означавало, че другите много са го закъсали.

–  Какви са наблюденията Ви върху играта на британеца?

– Той тренира там, където това се прави както трябва и правилно. Това си личи и по физиката му, и по начина му на боксиране. Видяхте срещу Кличко какво стана. Той е един много приличен боксьор,  защото „много добър и отличен“ боксьор няма. Над Касиус Клей, прекръстил се после Мохамед Али, няма никого. Просто е недостижим! Джошуа се опитва да се доближи, защото е там, където трябва и тренира както трябва.

Легенда на бокса разказа играта на Кобрата пред БЛИЦ: Той е пухкав и с коремче, съперниците му са амортизирани тюфлеци!

– Каква роля играят психовойните преди боксов мач?

– Тези психовойни не са за боксьорите. Те са за публиката, да се натрупат пари и интереси. Това е още от времето на Касиус Клей, Форман и т.н. Заканите, заплахите и дори дърпаниците на кантарите са част от играта, имаше ги и тогава.

– Нека поговорим малко и за Тервел. Той спечели европейската титла в полутежка категория. Какво бъдеще има пред себе си?

– Тервел винаги е бил няколко стъпала под Кубрат. Няма неговите качества. От деца ги познавам, когато прохождаха в залата на ЦСКА. Никога не е бил на нивото на Кобрата, няма шансове. Много се заблуждаваме, че има бъдеще, защото всичките му победи досега, включително и срещу Леонардо Бруцезе, са срещу неможещи, незнаещи, неподготвени и подходящо избрани боксьори.

– Мнението Ви за Българската федерация по бокс (БФБ)?

– Аз твърдя, че там е плачевно състоянието. Събрали са се едни неразбиращи и неможещи хора. Там има едни хора, които са посъветвани по кой начин точно да привлекат едни пари, за да си ги разделят – значи крадат. Ако отидете на юношески състезания, ще видите каква масова цигания е в нашия спорт. Няма никакво майсторство, работят треньори, които не могат да бъдат треньори, защото боксът е много специфичен спорт. Можете ли да хванете един заек и да го научите да гони лисици? Това не може да стане. И тук се опитват едни хора, които не могат, да учат други, които още повече не могат!

Българската федерация направи всичко възможно да се обедини аматьорския и професионалния бокс, които нямат нищо общо. Ако си шампион на тенис на корт, дали си шампион и на тенис на маса? От големи футболисти, които влизат в залата да играят футзал, също нищо не става. Същото искам да кажа и за бокса. Не значи, че като си добър аматьор, ще станеш и добър професионалист. Не значи, че когато си успял боксьор, ще можеш да бъдеш и треньор и да предаваш това, което умееш.

Защото учители по български език и литература много, обаче буквите са едни и същи…

Легенда на бокса разказа играта на Кобрата пред БЛИЦ: Той е пухкав и с коремче, съперниците му са амортизирани тюфлеци!

– С какво се занимавате в момента?

– Аз споменах вече, че съм като един Дон Кихот, който се бори и искам да посадя хубавия бокс. Ходя в зала и тренирам 3-4 пъти седмично малка групичка от съмишленици. Ползвам бокса. Аз мога и да се занимавам с нещо друго, но се оказа, че боксът не може без мен. Затова се върнах отново в залата, но по друг начин. Стоя настрани от „истинския“ бокс във федерацията.

Интервю на ИВАЙЛО ИЛИЕВ

Източник: www.blitz.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Сензационно пред в. „ШОУ“: Иконата Ищар разкри кой е най-големият й страх, както и какво обмисля да направи с Лили Иванова

Сензационно пред в. „ШОУ“: Иконата Ищар разкри кой е най-големият й страх, както и какво обмисля да направи с Лили Иванова

Израелската икона Ищар, чието истинско име е Ети Зах, се завръща в България. На 24 ...

Милена Златкова: Дарявала съм яйцеклетки

Радиоводещата Милена Златкова е завършила “Артмениджмънт и културна администрация” и от 19 години води сутрешното ...

Шефът на Криминална полиция СДВР разкри в кого най-често се целят крадците и каква заплаха идва с разваляне на времето

Шефът на Криминална полиция СДВР разкри в кого най-често се целят крадците и каква заплаха идва с разваляне на времето

Шефът на Криминална полиция в СДВР Ангел Бадънков разкри къде в момента става най-много кражби ...

Експерт посочи какво ще се случи на пазара на имотите заради очаквания балон през 2019 г.

Експерт посочи какво ще се случи на пазара на имотите заради очаквания балон през 2019 г.

Какво се случва на пазара за жилища в страната? Накъде се движат цените? Какво да ...

Валентин Кулагин с шокираща изповед, насоли жестоко един от съквартирантите и изкара страшни неща на показ!

Валентин Кулагин с шокираща изповед, насоли жестоко един от съквартирантите и изкара страшни неща на показ!

Кулагин смята за себе си, че е създателят на красотата в тази държава. „Да бъдеш ...

Приятелят на Виктория: Сякаш четеш за Баташкото клане и как цигани са изнасилвали и убивали

Приятелят на Виктория: Сякаш четеш за Баташкото клане и как цигани са изнасилвали и убивали

– Г-н Кръстев, кога се запознахте с Виктория? – През август 2017 г. в обща ...