Home » Мнения » Лаура Кьовеши успя!

Лаура Кьовеши успя!

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бившата ръководителка на Румънската антикорупционна агенция Лаура Кьовеши е вече почти избрана за бъдещ главен европейски прокурор. Нейната кандидатура бе одобрена от Съвета на ЕС в Брюксел.

Бъдещата европейска прокуратура ще заработи най-късно в началото на 2021 година и първоначално ще се занимава само със разследването на злоупотреби с европейски пари. Общо 22 европейски държави са заявили, че ще участват в новата институция. От тях 17 гласуваха в полза на кандидатурата на Кьовеши. Румънската министър-председателка Виорика Дънчила до последно повтаряше, че страната ѝ няма да подкрепи Кьовеши.
Кой се страхува от Кьовеши?
За нейните поддръжници в Румъния Лаура Кьовеши е символ на независимото правосъдие. За управляващите в Букурещ обаче тя олицетворява образа на врага. Социалдемократическото правителство в Букурещ положи немалко усилия, за да осуети номинирането ѝ като ръководител на бъдещата Европейска прокуратура. В продължение на години юристката беше острието на борбата срещу корупцията в Румъния. Като ръководителка на антикорупционната агенция в една страна, в която политиката и бизнеса тясно се преплитат, тя си създаде мощни врагове.

Кьовеши обаче не се уплаши – под нейно ръководство бяха започнати съдебни разследвания срещу 14 бивши министри, 43 депутати и сенатори и 260 комунални политици. Сред тях бе и партийният лидер на социалдемократите Ливиу Драгня, който дълго време беше най-влиятелният човек в Румъния. От месец май 2019 Драгня излежава присъда от три и половина години по обвинение за данъчни измами.

Привържениците на Драгня в румънското правителство се опитаха по всякакъв начин да провалят кандидатурата на Лаура Кьовеши за поста европейски главен прокурор. Министърът на правосъдието Тудорел Тоадер изпрати в началото на годината писмо до европейските си колеги, в което обвиняваше Кьовеши в „злоупотреба със служебно положение“. Той твърдеше в него, че Кьовеши е сключила „таен и антидемократичен съюз“ с румънските тайни служби, който напомнял за годините на комунистическата „Секуритате“. Проправителствените медии пък обвиняваха Кьовеши, че е агент на ЦРУ и че била получила милионен подкуп по нелегални канали.
„Аз съм твърдоглава“
Самата Кьовеши казва, че винаги, когато пусне румънската телевизия или разгърне някой румънски вестник, очаква да прочете за себе си „какви ли не мерзости“. Тя се характеризира като „твърдоглава“. След като бе уволнена от Румънската антикорупционна агенция, тя се раздели с колегите си там с думите: „Корупцията може да бъде победена. Не се отказвайте от борбата!“.

Формално предстои още едно официално гласуване за утвърждаването на бъдещия европейски главен прокурор, но политически изборът на Лаура Кьовеши вече е „приключил“, заяви един европейски дипломат. С оглед на това, че бъдещата европейска прокуратура ще разполага със значителни правомощия и на национално ниво, Кьовеши ще си остане трън в очите на румънското правителство.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Дългата ръка на Рияд: Саудитска Арабия не се церемони с недоволните

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. В ...

Цацаров: Няма да има изненада, пак ще подкрепя Гешев

„Няма да има изненада в моя вот в четвъртък, отново ще подкрепя избора на Иван ...

Хубчев, Тити Папазов и футболисти на Левски бягат в благотворителен маратон

От футболния Левски излязоха със следното съобщение: Уважаеми левскари и представители на медиите, като част ...

Газпром съди ЕС

Компанията, която конструира проекта „Северен поток -2“ започна арбитражно производство срещу ЕС, съобщи ТАСС.Делото е ...

Появи се изненадващ кандидат за президент на БФС

Когато ситуацията в българския спорт е все по-трагична и почти няма сигнали за подобрение, на ...

Вандал наряза гумите на пет коли в Пловдив

Полицаи издирват автор на увреждане на пет автомобила, паркирани в съседство на ул. „Пенчо Славейков“ ...