Home » Свят » Куба изнемогва под американския натиск

Куба изнемогва под американския натиск

Кубинският президент Мигел Диас-Канел призна, че страната му преживява „енергийна криза“ и страда от недостиг на гориво заради американските санкции. Това налага да се вземат мерки за икономии през идните седмици, предадоха световните агенции.

До 14 септември няма да има доставки на горива в Куба и за облекчаване на ситуация ще се вземат мерки за коригиране (на продажбите) до пристигането на следващия танкер в събота. Това означава и мерки за икономии до края на месеца, когато ще има нови доставки, заяви кубинският лидер.

Ръководството е принудено да вземе временни мерки за свеждане до минимум на въздействието от недостига на горива върху основните услуги за населението в ключови сфери на живота на обществото.
Диас-Канел допълни, че се водят преговори за допълнителни покупки за октомври с цел да се регулира ситуацията и че вече са сключени споразумения с няколко доставчика.

Президентът на Куба отбеляза, че подобна ситуация може да се повтори в бъдеще и тя е резултат от засилването на агресивните действия на САЩ срещу Куба, Венецуела и Никарагуа. „Тези мерки са насочени срещу кубинското общество, това са опити да се покаже, че видите ли кубинското правителство е неефективно. Ние сме народ, който няма да допусне някой да ни сплашва“, заяви Диас-Канел.

„САЩ искат да ни отрежат провизиите, за да изтръгнат от нас политически отстъпки“, заяви кубинският лидер. През последните месеци Вашингтон засили ембаргото си, което е в сила от 1962 година, за да накара Куба да се откаже от подкрепата си за правителство на венецуелския президент Николас Мадуро.

САЩ скъсаха дипломатически отношения с Куба през 1961 година в отговор на национализацията на американска собственост на острова. След това Вашингтон обяви търговско-икономическо ембарго срещу страната.

Куба изнемогва под американския натиск

Според данни на кубинските власти блокадата, наложена от САЩ, е нанесла на икономиката на Хавана щети за 134,5 милиарда долара. Ако се пресметнат загубите от санкциите, отчитайки обезценяването на долара спрямо цената на златото, то щетите са за 933 милиарда долара.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Караянчева влиза в операционната

Приключиха изследванията на г-жа Караянчева. Сега я качваме в операционната. Има фрактура на лява раменна ...

Голям пожар опуши столичните квартали Младост и Горубляне

Пожар пламна между столичните квартали „Горублане“ и „Младост“, алармираха читатели на TrafficNews. Димът се стеле ...

Тръмп: Ще пазим Саудитска Арабия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази готовност САЩ да сътрудничат със Саудитска Арабия в подкрепа ...

Иран: Не сме нападали Рияд

Иран отхвърли обвиненията на САЩ, че стои зад атаките с дронове срещу петролни обекти на ...

Захарова: САЩ трябва да компенсират Югославия

САЩ са длъжни да се извинят за бомбардировките в бивша Югославия през 1999 г. и ...

ДПС залага на Четин Казак за кандидат-кмет на Шумен

Бившият депутат от ДПС Четин Казак е кандидат-кметът на партията в Шумен, потвърди самият той ...