Home » Крими » Криминолог обяви каква е причината Мартин да изнасили и да убие Кристи

Криминолог обяви каква е причината Мартин да изнасили и да убие Кристи

„При по-задълбочен анализ вероятно ще се окаже, че много работа не е свършена от институциите. При един повърхностен поглед се вижда, че има несвършена работа“. Това каза пред БНР д-р Цветеслава Гълъбова – психиатър, директор на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“, в коментар на трагичното убийство на 7-годишната Кристин Георгиева от сливенското село Сотиря.

Според нея не е ясно дали е проследявано поведението на Мартин Трифонов още от ученическите му години и защо на 21 години „той вече има стаж като престъпник и то за блудство“. Тя попита защо е била толкова малка присъдата му за това престъпление, която той вече е излежал.

„Възникват въпроси има ли система, която да обхване, контролира и подпомага ресоциализацията на хора, които са били в затвора“, каза тя.

Проф. Калин Гайдаров – криминолог, бивш директор на Института по психология към МВР, заяви, че при всеки такъв трагичен случай задаваме едни и същи въпроси, но „трябва да се отдели проблематиката от принципите“.

„Необходим е цялостен проект, концепция за нравствено възпитание, социална отговорност и формиране на здрав начин на живот у младите хора“, смята той.

Според него полицията трябва да изпълнява и превантивните си и профилактични функции, общинските служби също не са реагирали на това, че един млад човек има ред криминални прояви.

Д-р Гълъбова посочи, че поведението на Мартин е вследствие на психически дефект – „не психично заболяване, което води до невменяемост, а за дефект, който може да е вроден, може да е вследствие от случки в миналото, които са го формулирали по този начин“.

По думите ѝ има риск това поведение да се повтори, ако този „дефект“ не бъде преодолян или не бъде поставен под някакъв контрол. Тя бе категорична, че предложението за химическа кастрация е много жестоко, но „трябва да има някакъв друг много сигурен начин, че рисковете от рецидиви на това поведение трябва да бъдат минимизирани“.

Според проф. Калин Гайдаров трябва да се търси причината за това българското общество да става „все по-безнравствено“.

„Назряло е времето за дебат и за вземане на сериозни решения и за реализацията им относно сигурността на гражданите в социалната среда. … Не може с палиативни мерки“.

В община Сливен днес е ден на траур в памет на 7-годишното момиченце, станало жертва на тежко престъпление.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Люпко: Може да съм като селекционер за ЦСКА

Доскорошният треньор на ЦСКА-София Люпко Петрович наруши медийното мълчание. Точно 20 дни след като подаде ...

Политолози: Хората не биха избрали една истерична жена за кмет

Политологът Татяна Буруджиева направи интересен коментар за кандидатите за кмет на София след техния дебат ...

САЩ не изпълниха задълженията към Турция

САЩ не изпълниха изцяло своите ангажименти към Турция в споразумението за сирийската страна. Това заяви ...

Гоце Делчев се размина на косъм от голяма трагедия

Лек автомобил се блъсна в ограда на бензиностанцията кай град Гоце Делчев. Водачката е с ...

Започнаха арестите на кандидати за кметове и съветници в Несебър

Около 22:30 часа тази нощ започнаха арестите на трима кандидати за общински съветници и двама ...

Вебер: Добра работа на Бойко Борисов

Лидерът на групата на Европейската народна партия Манфред Вебер приветства заключенията от мониторинговия доклад Европейската ...