Home » Свят » Кремъл продължава тактиката на сплашване

Кремъл продължава тактиката на сплашване

В репортаж за „поредицата единични протести“ в събота в центъра на Москва в. „Новая газета“ не откроява обща тема. „Наболелите неща са твърде много“, посочва руското опозиционно издание.
Повечето протестираха с лозунги срещу полицейския и съдебния произвол в Русия и в защита на политзатворниците, отбелязва „Новая газета“.

Протестите в Москва срещу недопускането на опозиционни кандидати до участие в местните избори през септември започнаха в средата на юли и бяха съпроводени с хиляди арести. Съветът по човешките права към президента Владимир Путин е внесъл доклад за една от проявите, разследвана за масови безредици, но „без никаква реакция засега“, заявява Николай Сванидзе от ръководството на Съвета, цитиран в материала.

„Президентът вероятно не вижда в московските събития сериозен политически проблем. Лично аз смятам изборите в Москва за фактически провалени. Никакъв резултат няма да е легитимен“, добавя той.

„Нямаме отговор защо не бяха разрешени шествията, заявени за днес“, казва общинарката Елена Русакова – кандидат, недопуснат до септемврийския вот. По думите ѝ властите „замитат проблема под килима в опит да се престорят, че хората са доволни от всичко“.

Днес ще се гледа ново дело срещу видния опозиционер Иля Яшин, също нерегистриран кандидат за московския градски парламент, задържан вчера веднага след излежаването на трета присъда за нарушения, свързани с протестите. Под стража остават още трима недопуснати кандидати, има и решение за арест на четвърти, информира в. „Комерсант“.

Кремъл продължава тактиката на сплашване

Полицията следва „тактика на последователни арести“ с цел „щом излязат (опозиционерите), да има нов протокол, нов процес, нов арест“. Това ще продължи „поне до изборите“ на 8 септември, прогнозира правозащитникът Алексей Глухов.

През единия месец, откакто започнаха московските протести, управляващата бюрокрация и нейният силов блок изпробваха вече доста начини да сплашат протестиращите. По делото за „масови безредици“ вече има 13 обвиняеми. Изключителната бързина, с която се работи, цели да подчертае колко е важно делото и за силовите структури, и за властите, пише в. „Ведомости“.

Арсеналът за сплашване на демонстрантите се разширява – както и през 2012 г., при масовите протести срещу завръщането в Кремъл на Владимир Путин, в контрамерките се включиха държавни предприятия. Те подадоха срещу организаторите искове за обезщетения в размер на милиони. Този път обаче са готови да им правят компания и частни фирми, без да се боят от имиджови загуби, посочва бизнес изданието под заглавие „Как се осребряват репресиите“.

Русия
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Половината от шофьорите са глобявани през последната година

Тазгодишното допитване до 56 хил. души показва, че половината от всички водачи са били глобявани ...

Турция поиска още руски ракети

Турция обсъжда допълнителни покупки на противоракетната отбранителна система С-400 от Русия, според ръководителя на руската ...

Мъж откри огромно същество с броня в двора си (СНИМКА)

Николай Цонков от Карлово откри невероятна находка в собствения си двор. Мъжът изпрати снимка на ...

Миню Стайков на съд и по второ дело

Специализираната прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Миню Стайков и още 13 лица, петима ...

Ето какво знаем за фаталния камион

В камион, пристигнал на Острова от България, бяха открити 39 тела. Това е водещата новина ...

Ето какво знаем за фаталния български камион

В камион, пристигнал на Острова от България, бяха открити 39 тела. Това е водещата новина ...