Home » България » Крави пасат по стадиони за милиони

Крави пасат по стадиони за милиони

Над 45 милиарда лева са влезли в България за 12 години, откакто сме членове на Евросъюза. Най-много от тях са по проекти по програмата за развитие на селските райони, съобщи бТВ.

Такова е, например, спортното игрище, изградено с пари по програмата за селските райони в село Динката, община Лесичово. Преди три години е имало и лампи, и футболни врати, и табела. Днес тук е кравата Мартина.

„Това игрище отпреди 3 години е, ама за какво го направиха, защо не вземат да оправят пътищата тук? На другия стадион играят”, разказва местен.

За това съоръжение и още 2 стадиона в селата Лесичово и Калугерово общината харчи над 5 милиона лева, европейски пари. За разлика от игрището в Динката, стадионът в Калугерово се ползва. „Нещата, които ние съумяхме да ремонтираме, стадионите, читалищата. Всичко това е предпоставка поне да не напускат младите хора”, коментира зам.-кметът на Лесичово Веселина Милкова.

От пускането на съоръженията през 2015 г. обаче досега населението в Лесичово продължава да намалява – ако тогава жителите са 5456 души, в края на минатата година са малко над 5100. Милкова обаче твърди, че има „инвеститорски интереси” за строеж на хотели. Тя признава, че „всеки иска пътища, всеки иска канализация, но се започва от там, където може да се кандидатства”.

Според експерти не само усвояването на европарите е важно, а и това инвестицията да е с добавена стойност – да осигурява работа или пък да е конкурентен продукт.

„Правиш тази площадка с идеята какво ще се случва на нея след 10-15 години. Самите европейски чиновници – те също са заинтересовани тези пари да се усвоят, но страшно много доверие се губи, когато те виждат, че тези неща са направени, но след това не се използват по предназначение”, посочва Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

От ЕК коментираха, че са твърдо решени да гарантират, че всяко евро от бюджета на съюза е добре похарчено и очакват същото и от държавите-членки: „Европейската комисия е твърдо решена да гарантира, че всяко евро от бюджета на ЕС е добре похарчено и очаква същото ниво на ангажираност от страна на държавите членки, които са основно отговорни за доброто управление на европейското финансиране”.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Аіrbuѕ победи Воеіng

Първият сериозен тест за Воеіng след двете катастрофи с модел 737МАХ – най-голямото авиационно изложение ...

Тръмп: Иран направи много голяма грешка

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че Иран е направил „много голяма грешка“, като е свалил ...

Храната в Румъния и Полша по-евтина от тази в България

Хранителните продукти в Румъния и Полша са по-евтини от тези в България, показва анализ на ...

Осъдиха шпиони, работещи за Русия

Двама литовци бяха осъдени на по четири години и девет месеца затвор за предаване на ...

Добре че Австрия спаси Германия от този абсурд!

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Всички ...

Съдят майка, удушила децата си

Френски прокурор поиска 20 г. затвор за жена, обвинена в убийството на пет от децата ...