Home » България » Красимир Каракачанов е бесен на Крумовград

Красимир Каракачанов е бесен на Крумовград

Военният министър Красимир Каракачанов излезе с остра позиция срещу Крумовград. С голяма изненада обаче научих, че тихомълком за офицера-герой Николай Саръев е била отредена друга улица – странична и по-малка. А улицата пред бившето военно поделение, където старши лейтенантът е служил, по която бойците са тръгвали на учения и паради, ще носи името на друг човек – Юмер Осман, местен литератор-дисидент, лежал в затвора в Белене преди т. нар. Възродителен процес, който по-късно емигрира в Турция и никога повече не се връща в родния си град. Това посочва военният ни министър.

Обяснението на кмета на града Себихан Ахмед, че промяната била поискана от майката на Саръев не се потвърди. За мен като министър на отбраната на Република България това е унижение на честта и достойнството не само на загиналия, но и обида за цялото българско войнство, заключава военният ни министър.

Ето и цялата позиция на Красимир Каракачанов:

Старши лейтенант Николай Саръев е един от петимата български военнослужещи, които преди 15 г. загинаха при терористична атака срещу базата ни в Кербала, Ирак. По признания на колегите му и по оценки на командирите му младият офицер е притежавал високи професионални и нравствени качества. Затова всяка година на 27 декември – денят, в който камион-бомба се взриви пред българската база, близки и военнослужещи почитат паметта на героя в родния му Крумовград. Неотдавна стана известно решението на местния Общински съвет улицата пред бившето военно поделение, на която се намира и паметник на загиналите във войните, да носи името на старши лейтенант Николай Саръев. Както е известно територията на бившия казармен район, разположен в центъра на града, е предадена от Министерството на отбраната безвъзмездно на местната община.

С голяма изненада обаче научих, че тихомълком за офицера-герой е била отредена друга улица – странична и по-малка. А улицата пред бившето военно поделение, където старши лейтенантът е служил, по която бойците са тръгвали на учения и паради, ще носи името на друг човек – Юмер Осман, местен литератор-дисидент, лежал в затвора в Белене преди т. нар. Възродителен процес, който по-късно емигрира в Турция и никога повече не се връща в родния си град.

Моите уважения към паметта на Юмер Осман, светла му памет! Но считам, че е много по-справедливо тази улица да носи името на офицера-герой, служил именно в това поделение и тръгнал по тази улица към безсмъртието.

Обяснението на кмета на града Себихан Ахмед, че промяната била поискана от майката на Саръев не се потвърди. За мен като министър на отбраната на Република България това е унижение на честта и достойнството не само на загиналия, но и обида за цялото българско войнство.

Призовавам общинските съветници от родопския град да не петнят паметта на старши лейтенант Саръев. Саможертвата му в борбата със световния тероризъм не заслужава това.

Източник:fakti.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Сепаратистките настроения утихват

Подкрепата за независимост на Каталуния сред местното население е спаднала до 41,9 процента, а поддръжниците ...

Недялко Йорданов: Синовете ми са луди глави

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. И ...

Българка показа колко храна е купила за 30 лева в Лондон и мрежата полудя

В интернет се върти видео клип, публикуван от наша сънародничка, живееща в британската столица. Жената ...

Танкистът Колобанов: Подвиг, който спаси Ленинград от германско нахлуване

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Проста ...

Зимата се завърна със сняг и студ в Европа (СНИМКИ)

Най-малко 170 000 домове в югоизточна Франция са останали без ток заради повредени от снеговалежите ...

Сълзотворен газ и палки в Париж (СНИМКИ)

Полицията задържа 24 участници в днешните протести на „жълтите жилетки“ в Париж до обяд, съобщи ...