Home » Свят » Край! Иран спази заплахите и напусна ядрената сделка

Край! Иран спази заплахите и напусна ядрената сделка

Иран обяви, че спира да изпълнява още свои задължения по международното споразумение за ядрената му програма, предаде Ройтерс.

Техеран до няколко часа ще започне да обогатява уран до равнище над 3,67-те процента, разрешени му според ядрената сделка от 2015 г., обяви на пресконференция заместник-министърът на външните работи Абас Арагчи, който е един от високопоставените ирански преговарящи по ядрения въпрос.

Арагчи даде да се разбере, че Иран ще ще продължи да се отказва от още свои задължения по споразумението на всеки 60 дни.

Дадохме достатъчно време на дипломацията, но европейците не изпълниха своите ангажименти, подчерта иранският преговарящ. В същото време той даде да се разбере, че Техеран иска да спаси ядрената сделка, но призова другите страни по нея да изпълняват задълженията си.

Край! Иран спази заплахите и напусна ядрената сделка

Вратите пред дипломацията все още са отворени, но са необходими нови инициативи за намиране на изход от сегашната ситуация, каза Арагчи. Той уточни, че Иран е готов на разговори с европейците, но САЩ също могат да се включат в тях.

На същата пресконференция говорителят на Иранската организация за атомна енергия Бехруз Камалванди каза, че страната му „ще обогатява уран въз основа на своите нужди. . . Точно сега нямаме нужда да обогатяваме уран, необходим за реактора в Техеран. Ще обогатяваме уран до равнището, необходимо за реактора в Бушер“, уточни Камалванди.

Преди сключването на ядрената сделка Техеран обогатяваше уран до равнище от 20 процента, необходимо за реактора в столицата Техеран, и до 5 на сто за нуждите на атомната си централа в южния град Бушер.

Уранът трябва да бъде обогатен до 90 процента, за да бъде направена атомна бомба. Смята се обаче, че обогатяването от 20% до 90 процента е сравнително бърз процес. На днешната пресконференция иранските представители увериха, че страната им е готова да започне да обогатява уран до каквото и да било равнище и в каквото и да било количество.

Край! Иран спази заплахите и напусна ядрената сделка

Преди година американският президент Доналд Тръмп едностранно изтегли САЩ от ядрената сделка и наложи санкции на Иран. В отговор, Иран обяви на 1 юли, че запасите му от нискообогатен уран са надхвърлили равнището от 300 килограма, разрешено от споразумението.

Иран (Ислямска Република)
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Лейди Гага падна от сцената (ВИДЕО)

Американската певица Лейди Гага си е направила скенер на цялото тяло, след като претърпя нелеп ...

Приоритетите на Инж. Добромир Добрев за Горна Оряховица

Надграждане на съществуващите социални услуги, за да бъдат включени по-голям брой потребители е един от ...

Шокиращи подробности за зверството в Ловешко

Шеф на ловна дружинка гръмна ром с пищов и го уби на място. Престъпленето е ...

Ето кой преби спорта в Плевен в последните 20 години

Найден Зеленогорски и протежето му Георг Спартански пребиха спорта в Плевен в последните 20 години. ...

Полицията моли за помощ: Виждали ли сте този мъж (СНИМКА)

Полицията в Ямбол издирва 32-годишния Стоян Василев Милчев, който е в неизвестност от 17 октомври. ...

Никой не може да отнеме европейския респект към Борислав Михайлов

14 години начело на БФС. Толкова продължи ерата на Борислав Михайлов във футболната ни централа. ...