Home » България » КПКОНПИ дава 400 000 лв. за обучение на служителите си

КПКОНПИ дава 400 000 лв. за обучение на служителите си

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) планира да похарчи близо 400 000 лева за обучение на служителите си, става ясно от публикувани три обществени поръчки на мегаоргана. Парите са по оперативна програма „Добро управление“, разкрива в. „Сега“.

В рамките на първия курс експертите на комисията ще научат как да разследват корупционни престъпления от високопоставени служители и по какъв начин да опазват и обезпечават имущество. Ще им бъде изнесен и урок как се защитават свидетели и податели на сигнали. В обучението, което ще се проведе в централата на КПКОНПИ, ще бъдат включени 135-има служители на КПКОНПИ. Предвидената сума за семинара е 124 457 без ДДС.

Втората обществена поръчка е за повишаване на експертизата в КПКОНПИ в областта на разследването в интерактивна среда. Служителите ще бъдат запознати с техниките и средствата за установяването и анализирането на криптовалути и дигитални стоки. Ще бъдат посветени и в „киберанализа“ и „киберразузнаването“. Друга тема на обучението ще бъде нормативната рамка на законодателството и юриспруденцията, което означава теорията и философията на правото. 45-има курсисти ще научат каква е практиката за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество в други държави от ЕС и какви са международните документи и стандарти в областта на гражданската конфискация. Двудневният семинар ще струва 118 235 лв. без ДДС.

Най-дългото обучение на чиновници от КПКОНПИ ще е на тема „Оценяване на движимо и недвижимо имущество и търговски предприятия“. Уроците им ще продължат три месеца, през които те ще научат да правят експертни оценки на недвижими имоти, земеделски земи и гори, превозни средства и дружества. В семинара ще участват между 25 и 40 служители на КПКОНПИ в зависимост от различните теми. Разходите ще са 72 хил. лева.

Ръководството на КПКОНПИ редовно се оплаква, че има недостиг на кадри, особено в териториалните звена на комисията. Според шефа на органа Пламен Георгиев това се дължи на строгия контрол при подбора на нови служители. Те правили „тест за интегритет“ и не трябвало да имат „никакви тъмни петна“. „Не искам да мисля за корупция в Антикорупционната комисия, това е абсурдно“, категоричен бе Георгиев. В момента той е в отпуск, защото се оказа поредният замесен в скандала с имотните придобивки на властта.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Трима братя пребиха и ограбиха сестра си и мъжа ѝ

Истински екшън с елементи на сапунена драма се е разиграл в Ломско вчера. Трима братя ...

Вижте къде разрешиха лова на слонове

Ботсвана вдигна забраната за лов на слонове, което обясни със засилващия се конфликт между хората ...

Украинската мечта ще се срине

Руският сенатор Алексей Пушков заяви, че украинските планове за добър живот за чужда сметка няма ...

Жива картина припомня последните минути на Георги Бенковски

Възпоменателен митинг, посветен на 143-та годишнина от Априлското въстание и гибелта на революционера Георги Бенковски ...

Иван Саздов заведе дело срещу Елена Йончева

Заведох дело срещу Елена Йончева в Софийски градски съд. Това обяви собственикът на тенис клуб ...

Сергей Скрипал се е обадил в Русия

Бившият руски двоен агент Сергей Скрипал се е обадил на племенницата си Виктория, която живее ...