Home » Свят » Косовският премиер заговори за война на Балканите и прекрояване на границите
война на Балканите

Косовският премиер заговори за война на Балканите и прекрояване на границите

Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай подчерта категорично, че границите може да бъдат променяни само с война, като допълни, че се противопоставя на идеята за подялба на страната и „корекция на границата“ със Сърбия.

Това отбелязва електронното издание на водещия сръбски ежедневник „Политика“ в пореден материал, посветен на косовския въпрос.

„Границите са утвърдени във война и само война ще ги промени. Всички албанци биха искали Прешево да бъде присъединено към Косово, но вие знаете, че за границите, определени с влизането на НАТО, са загинали десетки хиляди души, не можете да си играете с тях“, коментира Харадинай след заседание на правителството в Прищина.

В същото време президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че подкрепя „корекция на границите“ със Сърбия, тъй като тази опция се счита за единствената възможност Прешево, Буяновац и Медведжа да бъдат присъединени към територията на най-младата държава на Балканите, уточнява Фокус.

„За да бъде съвсем ясно – отхвърлям опцията за подялба и размяна на територии, тук говорим само за преглед или корекция на границите по мирен път и то за доброто на Косово“, написа по-рано Тачи в социалната мрежа Фейсбук . Съгласно думите на косовския президент, по този въпрос би могло да бъде организиран референдум, на който гражданите да се произнесат.

Източник: Блиц

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар