Home » Свят » Косово: Западът не иска да се сдобрим със Сърбия

Косово: Западът не иска да се сдобрим със Сърбия

Президентът на Косово Хашим Тачи смята, че несъгласията между западните правителства пречат на решаването на спора между Белград и Прищина и създават опасност от завръщане на етническите конфликти на Балканите, съобщи Танюг.

В интервю за „Файненшъл таймс“, дадено в Берлин, Тачи оцени, че Европейският съюз е твърде слаб, вътрешно разединен и загрижен от напредъка на популистите преди предстоящите избори за Европейски парламент, за да има стратегически подход към проблема на Белград и Прищина.

Тачи оцени, че умело координираната американско-европейска дипломация, която миналата година допринесе за решаването на спора между Атина и Скопие около името, не е съществувала в случая на Белград и Прищина.

Без участието и водещата роля на САЩ съм скептичен, че някой от ЕС може да свърши много. Ролята на САЩ е решаваща за решение, заяви Тачи. Той каза, че целта на Прищина е взаимно признаване, за да може пътят към ЕС да бъде отворен за двете страни.

„Няма обаче компромис около косовската независимост. В противен случай ще затънем в замразен конфликт с тежки последици за бъдещето и опасност от конфликт между Сърбия и Косово“, посочи той.

Държавният глава каза още, че цени усилията на Ангела Меркел, Еманюел Макрон и Федерика Могерини, но добави: „Не само аз, но и всички от региона сме разочаровани от срещата в Берлин. Нямаше нищо конкретно, само празни думи“.

„Файненшъл таймс“ оценява, че косовските лидери са недоволни от ЕС заради отлагането на визовата либерализация и подозират, че някои правителства, най-забележимо Франция, не са готови да позволят на някои балкански лидери да осъществят пълноправно членство в ЕС когато и да е.
ЕС е действително слаб и неединен. Те се занимават с европейските избори и са уплашени от възможните резултати, така че действат по тактически, политически начин, а не по статегически, заяви Хашим Тачи.

Косово
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Трима братя пребиха и ограбиха сестра си и мъжа ѝ

Истински екшън с елементи на сапунена драма се е разиграл в Ломско вчера. Трима братя ...

Вижте къде разрешиха лова на слонове

Ботсвана вдигна забраната за лов на слонове, което обясни със засилващия се конфликт между хората ...

Украинската мечта ще се срине

Руският сенатор Алексей Пушков заяви, че украинските планове за добър живот за чужда сметка няма ...

Жива картина припомня последните минути на Георги Бенковски

Възпоменателен митинг, посветен на 143-та годишнина от Априлското въстание и гибелта на революционера Георги Бенковски ...

Иван Саздов заведе дело срещу Елена Йончева

Заведох дело срещу Елена Йончева в Софийски градски съд. Това обяви собственикът на тенис клуб ...

Сергей Скрипал се е обадил в Русия

Бившият руски двоен агент Сергей Скрипал се е обадил на племенницата си Виктория, която живее ...