Home » България » Корнелия Нинова: БСП може да има нов председател

Корнелия Нинова: БСП може да има нов председател

“Голямата ни тревога за България е ниската избирателна активност,на фона на активността в другите европейски страни. Това е урок за всички партии, защо хората не ни харесват, ниската избирателна активност означава слаба легитимност и представителство за България. Корпоративният вот е удар по демократичния избор“, каза на специален брифинг по повод резултатите от евроизборите лидерът на БСП Корнелия Нинова.

“Благодарим на всички, които гласуваха в изборите и специално на тези, които гласуваха за нас. Симпатизантите на БСП да не униват, продължаваме напред. Масово се твърди, че ядрото на БСП не е гласувало, това не е вярно, точно обратното е. Само ние сме увеличили гласовете си сравнимо с предните евроизбори, всички други намаляват. Освен това само ние увеличаваме и броя на евродепутатите си“, заяви Нинова.

Ние сме на пето място в социалистическото семейство като резултати. Ние загубихме тези избори, а причините за това са външни и вътрешни. Сред външните причини са корпоративен вот, страх у хората, използване на държавен ресурс, вътрешните такива ще ги анализираме. Утре ще имаме Национален съвет и отговорността трябва да е на всички, заяви още лидерът на БСП.

Конференции по всички общини, обективен анализ и оценка, избор на областни председатели по избор на областните съвети. Стартиране по процедура за избор на председател на БСП, пряк избор от всички членове на партията. Другото решение е парламентарната група да се върне в Народното събрание, за да внесе Закона за КОНПИ, промени в Закона за съдебната власт касаещи избора на европейски прокурори и правомощията на главен прокурор, декларира тя.

На журналистически въпрос, дали Нинова може да бъда считана за председател на БСП в Оставка, тя отговори така: Не, не може да се счита, че съм председател в оставка, все още няма правила за избор на нов председател“. След това Нинова беше запитана за преференциалния вот на Сергей Станишев, като Нинова заобиколи конкретиката на въпроса по следния начин: “Гордея се, че БСП е партията с най-много преференции, оказва се, че нашата партия е най-демократичната“.

Нинова беше запитана и дали отсъствието на парламентарната група в последните месеци е оказало влияние върху резултатите от избори, като тя отговори: “Отсъствието ни от Народното събрание не мисля, че е повлияло на резултатите“, последва журналистически въпрос относно процедурата за нов председател на БСП, продиктуван ли е той от загубата на изборите, отговорът на Нинова бе: “Да, процедурата по избиране на нов председател е свързана с резултатите от изборите“.

Нищо не се е променило в нашата политика по отношение на ГЕРБ, оставаме на същата позиция по политиките и оценка за правителството. Активността сега е много по-ниска спрямо 2014 година, не успяхме да привлечем протестния вот при БСП. Партията беше мобилизирана, различните структури работиха по различен начин, те са несравними едни с други. Никой не трябва да е доволен от този резултат, ниската избирателна активност е голяма тревога“, допълни още Нинова.

Тя повтори на журналистите, че от БСП искат повече възможности за контрол на главния прокурор и потвърди, че от партията продължават да подкрепят Лаура Кьовеши в кандидатурата ѝ за нов европейски главен прокурор. Отново на въпрос от репортерите на място, касаещ това, че партиите са получили повече субсидия, отколкото им сега полага, Нинова заяви: “Смятаме, че тази грешка на управляващите със субсидиите трябва да се поправи и сме готови да инициираме законодателни промени за това“.

София / България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Google изгражда центрове за данни в Тайван

През 2007 г. Google обяви плана си за изграждане на центрове за данни в Азия. ...

Каквото и да говорят неприятелите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Каквото ...

Турция е нанесла въздушни удари

Турската армия е осъществила през нощта въздушни удари в района на сирийско-иракската граница, за да ...

Гриша Ганчев потвърди – Милош Крушчич ще води ЦСКА

Собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев потвърди за dsport.bg, че Милош Крушчич ще бъде старши треньор ...

Пендаровски: България няма да блокира преговорите ни с ЕС

Българската позиция за бъдещето на интеграцията на Северна Македония е вътрешен въпрос и няма да ...

Масов фалит на авиокомпании

Поредната икономическа криза е на прага, предупреждават анализатори. Редица фактори за нейното идване вече са ...