Home » Свят » Колко американски войници има в Германия?

Колко американски войници има в Германия?

Съединените щати обмислят дали да не пръхвърлят хиляда свои войници от Германия в Полша. Това бе споменато наскоро от посланика на САЩ в Германия Ричард Гренел, а причината – недостатъчните, според Вашингтон, разходи на Федералната република за отбрана. Полша вече отделя за тези цели два процента от своя брутен вътрешен продукт, докато Германия едва ли ще достигне този показател в близко бъдеще. „Обидно е да се очаква, че американските данъкоплатци ще продължават и в бъдеще да плащат за 50 хиляди американци в Германия, при положение, че германците харчат парите си за собствени нужди“, подчерта Гренел.

И макар полският министър-председател Матеуш Моравецки да заяви незабавно в отговор, че Варшава е против предислокацията на разположените в Германия войски на САЩ към Полша, и той на свой ред призова Германия да увеличи разходите си за въоръжение съгласно предписанията на НАТО – до два процента от БВП. По думите на Моравецки, германските разходи за отбрана в момента не съответстват на поетите от страната ангажименти.

Германия дава над 760 милиона евро за американските военни

За последните седем години германското правителство е изразходвало над 760 милиона евро за поддръжката на американския контингент в страната. Освен друго, част от парите са отишли за пенсии на бившите служители и за експлоатацията на земи и сгради. Още сто милиона евро са били вложени в строителството на американски бази. От 480-те милиона евро, отделени от правителството между 2012-а и 2019-а година за строителството на разположените в Германия военни обекти на партньори от НАТО, почти всички средства са били за обекти на Съединените щати.

Американският контингент в Германия е най-големият в Европа

Германия е неотделима част от отбранителната стратегия на САЩ по време на Втората световна война, когато американците заедно със своите съюзници – Великобритания, Франция и СССР – разделят страната на окупационни зони и ги управляват в продължение на десет години. През 1955-а Германия е приета в НАТО, паралелно окупационният режим е отменен и държавният суверенитет е възстановен. Сключеното тогава Парижко споразумение, което регламентира разположението на войски на НАТО на територията на Германия, е в сила и до днес.

През 1990-а в Германия има около 400 000 чуждестранни войници, половината от които – американци. По-късно броят на американските войски в страната е рязко намален. Това се обяснява както с падането на Берлинската стена и края на Студената война, така и с появата на нови конфликти в други региони на планетата – например началото на първата война в Персийския залив.

Въпреки че американското военно присъствие е намалено, в Германия и досега се намира най-големият контигент на САЩ в Европа: почти 40 000 души. Повече американски войници са дислоцирани само в Япония – там те са към 50 000.

ВВС, пехота, авиация

На територията на Германия в момента са разположени пет от седемте американски гарнизона в Европа (другите два са в Италия и в Белгия). Щаб-квартирата на американската армия е във Висбаден, а щаб-квартирата на американското морска пехота – в Беблинген. Американските авиобази се намират в Рамщайн и в Шпангдалем.

Освен това се смята, че в германската въздушна база Бюхел се съхраняват до 20 американски ядрени бойни глави. А базата Рамщайн се използва и за център на управлението на безпилотните самолети, използвани в Йемен и в други държави.

Важно е да се отбележи също, че в американските въздушни бази пребивават не само военните и техните семейства, но и многоброен цивилен персонал. Базата Рамщайн, например, прилича на неголямо градче: наред с военните обекти, там има американски училища, търговски центрове, поща и полицейски участък. Често американският долар е единственото използвано платежно средство.

Базите нерядко са най-големият, ако не и единственият работодател на местното население в района. Така например, след закриването на американския гарнизон в баварския град Бамберг, местната икономика понася сериозни загуби.

Автор: Бен Найт

Германия
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Ако Брекзит беше телевизионен сериал

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Неочакван ...

Кюрди замеряха с картофи американските войски

Военни от САЩ са били замеряни с картофи по време на преминаването им през северния ...

Земетресение люшна Доспат

Земетресение с магнитут 2.6 е регистрирано в района на Доспат. Това съобщава „Фокус“, позовавайки се ...

Какво поиска дясната ръка на Брендо и братовчед на Гълъбин Боевски

44-годишният наркобос Матей Боев ще направи нов опит да убеди съда да го пусне предсрочно ...

Царско село с класика над Ботев Враца (ВИДЕО)

Отборът на Царско село записа класически успех при домакинството си на Ботев (Враца) в среща ...

Мутренски времена! Мъж засече бус, наби шофьора и го обра

Полицейски служители от РУ- Каолиново задържаха извършител на грабеж часове след като отнел два мобилни ...