Home » Здраве » Кои са петте най-пристрастяващи субстанции според психиатрите?
Кои са петте най-пристрастяващи субстанции според психиатрите?
Кои са петте най-пристрастяващи субстанции според психиатрите?

Кои са петте най-пристрастяващи субстанции според психиатрите?

Първо, колко физическа вреда причиняват. Второ, колко пристрастяващи са и трето, колко вредни са за обществото като цяло. Те с публикували своите данни в престижното медицинско научно списание Ланцет. Ето и водещите пет субстанции:

Хероин – той е получил три точки от три възможни по критериите за удоволствие, копнеж и физическо пристрастяване.

Кокаин – той е получил три точки от три възможни за удоволствие, но се е класирал като психологически по-малко пристрастяващ от хероина и около наполовина колкото него физически пристрастяващ.

Никотин – по критерия за психологическо пристрастяване никотинът е бил класиран като толкова пристрастяващ, колкото и кокаина. Никотинът е получил 2.6 точки от 3 възможни, в сравнение с 2.8 за кокаина. Но е бил класифициран като доставящ по-малко удоволствие и като значително по-слабо физически пристрастяващ.

Барбитурати – това са седативи, които се предписват срещу тревожност. Те са били класирани като носещи по-малко удоволствие и причиняващи по-слабо психологическо и физическо пристрастяване от никотина, хероина и кокаина.ю

Алкохол –  той е бил класифициран като по малко психологически пристрастяващ от тютюна, но еднакво с него доставящ удоволствие, с 2.3 точки от 3. Алкохолът и тютютън имат близки точки по своята сила на физическо пристрастяване.
Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар