Home » България » Кои са най-честите нарушения на пътя

Кои са най-честите нарушения на пътя

За дните от 12 до 18 август са установени над 44 500 нарушения на позволената скорост. Това сочат резултатите от приключилата акция „Скорост“ на Пътна полиция.

Най-големият брой нарушения са установени от мобилните камери – 21 038. Със стационарно-преносимите са регистрирани 18 602 нарушения, а със стационарните – 4862.

Статистиката сочи, че по-голяма част от установените нарушения са през деня – 41 583, а през нощта са регистрирани 2956 случая.

По време на операцията са заловени пет издирвани лица и девет нелегални мигранти.

Броят на установените нарушения се увеличава и то драстично. Установените нарушения през 2018 г. при същата акция през месец август са с около 17 000 по-малко, каза в „Тази сутрин” по бТВ главен инспектор Илия Георгиев от „Пътна полиция“.

Работата е съсредоточена върху това да се увеличи броят на камерите по пътищата и по този начин да се повлияе положително на пътната безопасност.

Според статистиката на Евростат за първите седем месеца на тази година по вина на водачите са настъпили много катастрофи и най-големият брой от тях са заради несъобразена скорост – над 900 инцидента с повече от 100 жертви и над 1200 ранени.

По думите на инспектор Георгиев много важна е правилната преценка на водачите по отношение на скоростта и дистанцията, която спазват. Напълно възможно е както млад, така и опитен шофьор да вземе грешно решение в дадена ситуация и да се стигне до инцидент.

„Никога не трябва да забравяме, че трябва да спазваме правилата и че с поведението си застрашаваме живота на останалите около нас”, обясни още Илия Георгиев.

„Трябва да се стараем да си подсигурим време, защото то ни дава възможност да реагираме правилно. Когато караме с по-висока скорост, това време не стига”, допълни той.

Разсейването е съществен проблем при шофирането и не е свързано само с използването на мобилен телефон. Дори пушенето и пиенето на кафе могат да доведат до това в ситуация да не сме достатъчно концентрирани. Пътниците в автомобила също могат да разсеят шофьора.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Холандски национали с хубав жест срещу расизма

Холандските национали Джини Вайналдум и Френки де Йонг се обединиха в борбата срещу расизма и ...

Кралев разпореди проверка в БФС

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев е разпоредил да се направи проверка на Българския ...

Ще поиска ли Тръмп от Борисов US военна база на брега на Черно море

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Едно ...

Закопчаха крадец на скъпоструваща техника на столичен булевард

Криминалисти на ОДМВР-Бургас започнали разследване през месец юни, след получен сигнал за кражба на багер ...

Джонсън: Не съм виждал доказателства за руска намеса

Британският премиер Борис Джонсън никога не е виждал каквото и да било доказателство за руска ...

Млад бодигард се самоуби, след като прегази 65-годишен мъж

26-годишен охранител от Италия сложи край на живота си, след като прегази на пътя 65-годишен ...