Home » Мнения » Кои автомобилни концерни ще оцелеят?

Кои автомобилни концерни ще оцелеят?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Автомобилният пазар в света е разтърсен от силни трусове. Експерт твърди, че се очаква сериозен процес на естествен подбор. Кои ли ще оцелеят?

„Всички големи автомобилни пазари в света стагнират. Това оказва натиск върху цените и свива печалбите. При това всички са принудени да правят големи инвестиции в автономните и електрическите автомобили.“ Така Константин Гал от консултантската компания EY (бившата Ernst&Young) резюмира резултатите от изследване, публикувано наскоро.

Според Гал, автомобилостроителите са принудени да оцеляват в една все по-трудна и непрозрачна пазарна среда: „Световната автомобилна индустрия се намира в криза, както по отношение на продажбите, така и на печалбите. Засега причините за нея са основно конюнктурни“, казва той.

От EY са изследвали 16-те най-големи производители в света, сред които и германските концерни BMW, Daimler и групата на Volkswagen. Повечето от тях отчитат увеличение на оборота – благодарение на бума на SUV-автомобилите. Германските производители отбелязват най-високия ръст – 5,2 процента, следвани от френските автомобилни компании (4,7%). Американските автомобилостроители реализират 3% спад в оборота, а японските – минус 1,3 процента. Общо браншът отбелязва ръст от 1,3 процента – нов най-висок рекорд. Най-висок оборот през второто тримесечие на годината постигат Volkswagen и Toyota, става ясно още от изследването.

Германските концерни са в добро състояние

При продажбите обаче нещата изглеждат различно. Най-голям спад отбелязват френските компании (минус 10 процента) и американските (минус 9 процента). Най-добре са продавали Тoyota и Volkswagen. Като цяло обаче германските автомобилни концерни отбелязват спад в продажбите. Единственото изключение е BMW. Японските марки Мitsubishi, Honda и Тоyota също отбелязват лек ръст в продажбите.

Независимо от намаляващите печалби на германските автомобилни фирми, техните коли си остават силно предпочитани. Това си личи особено по това, че общият спад на германските продажби е незначителен – особено в сравнение с конкурентите от САЩ и Франция.

Петер Фус, партньор на EY, обяснява този спад и с липсата на определени модели, както и предстоящата смяна на едни модели с други. През второто полугодие е възможно продажбите отново да излязат на плюс, тъй като фирмите имат добри резултати – те завоюват нови пазарни дялове, напредват добре с въвеждането на електрическите си автомобили и се опитват да намалят общите си разходи чрез икономии“, посочва експертът.

Намаляването на печалбите в германската автомобилна промишленост, според Фус, се дължи на „еднократни ефекти“: дизеловата афера, обвиненията в непазарни договорки и връщането на автомобили за техническо преоборудване – например заради дефектни въздушни възглавници. Всички тези фактори намалиха сериозно печалбите на автомобилните концерни през последните години“, посочва Петер Фус.

Експертът съзира и друг проблем: след затишието в продажбите, особено на китайския пазар, концерните са натрупали огромни излишъци от автомобили, които пълнят складовете им. Според него, в краткосрочен план няма да се промени нищо съществено. Точно обратното: ситуацията в Китай ще става „още по-неприятна“, казва той. Това е лоша новина най-вече за френските и американските производители, чиито продажби на все по-важния китайски пазар се сринаха съответно с 14 и 55 процента през второто тримесечие.

Основните рискове

Надеждите, че скоро ще отпаднат някои неблагоприятни политически фактори, които затрудняват автомобилния пазар, могат да се окажат измамни, предупреждава Фус. Все по-вероятен изглежда „твърдият“ Брекзит, който вероятно ще доведе до значителни загуби на европейските пазари. Ситуацията с Китай също буди тревога: „Независимо от сегашната слабост на китайския пазар германските автомобилни концерни все още имат добри позиции там. Ако обаче търговският спор със САЩ ескалира, това ще се отрази и на германските автомобилостроители“, убеден е експертът.

Истинските предизвикателства пред бранша обаче тепърва предстоят, твърди Константин Гал от EY: „Ще има ново размесване на картите. По-строгите горни граници за вредните емисии и настъплението на електромобилите ще предизвика невиждани размествания на пазара, за които някои от концерните не са подготвени“, смята той.

Затова тенденцията е да се задълбочават сътрудничествата и партньорствата между автомобилостроителите – нещо, което вече върви с пълна сила. „Само по този начин концерните могат да намалят разходите и рисковете, свързани с бъдещите им инвестиции. Във всеки случай предстои процес, който ще отсее плявата от зърното“, убеден е Константин Гал.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

60-милионна покупка и „белият” балон” в Мадрид се спукат

Бяха нужни 9 кръга, за да се спука „белия” балон”. Това е само една от ...

60-милионна покупка и „белия” балон” в Мадрид се спука

Бяха нужни 9 кръга, за да се спука „белия” балон”. Това е само една от ...

Медиана: Фандъкова води на Манолова с 3,5%

Социологическо изследване на агенция „Медиана“ седмица преди изборите дава 3,5% предимство на кандидата на ГЕРБ ...

Манчестър Юнайтед вади 300 милиона паунда за трима

Манчестър Юнайтед подготвя оферти на стойност около 300 милиона лири за трима футболисти, съобщава Дейли ...

Американските войници се изтеглиха

Американските сили са се изтеглили от най-голямата си база в северната част на Сирия. Това ...

Истинската цел на истерията около Полфрийман

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. От ...