Home » Бизнес » КНСБ: До 21% достига сивият сектор в българската икономика

КНСБ: До 21% достига сивият сектор в българската икономика

До 21% обхваща сивият сектор в българската икономика, което представлява 23 млрд. лева. Това съобщи на пресконференция в Пловдив Тодор Капитанов, национален секретар на КНСБ, предаде агенция „Фокус“.

По думите на Капитанов неформалната заетост у нас е около 16 %, като България се нарежда в топ 5 на страните от Източна Европа, с най-висок процент на неформална заетост. За сравнение средната стойност за Европейския съюз е изчислена на 11,6 %. „Наказанията за работодатели, които допускат това, са от 1500 до 15000 лева, а за длъжностното лице – от 1000 до 10000 лева“, посочи още Капитанов. Той добави още, че в сектор „Строителство“ около 60% от довършителните ремонти в апартаментите се извършват в сивия сектор, а в „Земеделието“ този процент е още по-сериозен – около 90% работят в неформалния сектор.

Тодор Капитанов изброи всичко това във връзка със старта на кампанията „Сивото убива!“, която има за цел борбата със сивия сектор. В кампанията освен синдикатите се включват още НАП и Главна инспекция по труда, Комисията за защита на потребителите и други институции у нас. „Всички си мислим, че най-страшното е да ни уволнят от работа, но тогава поне може да се реагира в Бюрото по труда, за да ползват обезщетения, или можем да се пенсионираме. Не е така обаче, когато работим без трудов договор и останем без работа. Тогава можем да загубим всичко – няма да имаме работа, но и няма да ни се платят каквито и да са обезщетения. Здравните осигуровки също ще са наша грижа и дори ще дължим пари“, каза още Тодор Капитанов. „Сивото наистина убива нашите права и доходи. Убива ни буквално и на пътя, защото един от секторите, в които е има сивата икономика, е и търговията с авточасти и ремонта на автомобили. Ние не си даваме сметка как ставаме част от тези процеси“, добави Капитанов.

Той посочи още, че в социалните мрежи има групи за нерегламентирани пътувания, с логистичен център Пловдив. Това е средата, в която гражданите се отзовават и за нерегламентирана заетост.

Тодор Капитанов призова гражданите да се борят със сивата икономика и да подават сигнали за това към институциите.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Захариева: Пламен Георгиев обеща да напредне с испанския

Пламен Георгиев има качества за консул във Валенсия, заяви външният ни министър Екатерина Захариева пред ...

9 октомври 1974 г. : Умира Оскар Шиндлер

На 9 октомври 1974 г. на 66-годишна възраст умира Оскар Шиндлер. Oскар Шиндлер е немски ...

Цацаров: Незаконен съдебен състав пусна Полфрийман

Министърът на външните работи Екатерина Захариева и главният прокурор Сотир Цацаров се срещнаха с Джон ...

Собствениците на Юнайтед няма да разкарат Солскяер

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Оле Гунар Солскяер може да се чувства спокоен за поста си ...

Шарапова си спомни за голям кошмар

Руската топ тенисистка и бивша любима на нашия Григор Димитров – Мария Шарапова си припомни ...

9 вида секс, които харесват жените

Ако сексът се свеждаше до чисто физиологично удоволствие, за него нямаше да се разсъждава повече, ...