Home » България » Кметове на бунт: Отказват да колят прасетата

Кметове на бунт: Отказват да колят прасетата

Кметовете в Пазарджишка община се вдигнаха на бунт срещу нареждането да бъдат изклани всички домашни прасета заради африканската чума. Местните управници излязоха с обща декларация, в която заявяват, че няма да допуснат принудително умъртвяване на животните.

Епизоотична комисия в областния град разпореди собствениците на домашни прасета доброволно да ги заколят в срок до 2 август. Това се отнася за 20-километровите санитарни зони около 5-те индустриални свинекомплекса на територията на областта. В зона попадат всичките 31 села на община Пазарджик и още 44 населени места в други общини на областта.

Кметовете са категорични, че след втори август няма да допуснат в селата си екипите за принудително ликвидиране на прасетата, каза пред БНР кметът на село Юнаците Стоян Кузев: „Тази мярка е много прибързана. Нямаме огнище на зараза и сме против унищожаването на прасетата от „задния двор“. Не трябва да избързваме, не трябва да унищожаваме тези животни, които са здрави. Това е нашето категорично мнение. 31 кмета сме единодушни, заедно с кмета на община Пазарджик. Правим подписка от жителите на всички села, ние се подписахме, на 2 август имаме митинг, голям общински митинг от 5 часа, за да изкажем нашето несъгласие с тази прибързана мярка“.

Заради заплахата от разпространение на африканската чума в 7 области на страната започна умъртвяването на домашните прасета в близост до свинеферми. Местните жители, които отглеждат прасета в домашните си стопанства или в така наречения „заден двор“ имат срок до утре сами да умъртвят животните си. Ако не успеят да го направят, прасетата им се конфискуват, а на стопаните се налага санкция. Като глобите са от 150 до 1000 лева.

„Ситуацията в момента е изключително сложна, няма регистриран случай на заболяло животно в областта, но мълниеносното ѝ развитие в Северна България, води до извода, че е само въпрос на време Африканската чума да нахлуе и на наша територия“, мотивира решението си областната епизоотична комисия на Пазарджик.

В зона от три километра около по-малките кланици също трябва да бъдат ликвидирани прасетата в „задния двор“.

По справки, подадени от кметовете на общини, в област Пазарджик се отглеждат едва 1500 домашни прасета. Според експерти цифрата е доста по-голяма, просто много хора са спестили информация за своя „домашен любимец“.

След втори август започва обход на частните дворове и ако там бъдат открити живи свинчета, ще бъдат насилствено умъртвени.

Мярката е неизбежна, тъй като месото им може да бъде заразено впоследствие и да се превърне в център на нова епидемия. Най-добре е хората да се простят с домашните прасета превантивно, като по този начин ще си гарантират чисто месо във фризера. Самата болест не поразява хора, но пък консумирайки месото на заразено свинче ние се превръщаме в преносител и можем да създадем предпоставки за нови огнища.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

9 медицински сестри родиха по едно и също време

Девет медицински сестри, които забременяха по едно и също време, публикуваха снимки с бебета си, ...

Протест в Сливен с искане за най-тежкото наказание за Мартин Трифонов

Десетки хора се събраха пред болницата в Сливен на протест срещу жестокото убийство на 7-годишното ...

Едно неочаквано, но триумфално завръщане (ВИДЕО)

Група „Слипнот“ оглави класацията Топ 200 на „Билборд“ за албуми с „We Are Not Your ...

България е в огнен ад

Само за седмица огнеборците са успели да овладеят над 1200 пожара. Това каза директорът на ...

Жена загина от листериоза в Испания

Жена на 90 години е починала днес, 56 души са приети в болница, а десетки ...

Белият дом обвини Китай в сплашване

Белият дом обвини Китай, че прибягва до опити за сплашване в Южнокитайско море, за да ...